Sve o Tuxedo macama – mačke u smokingu!

U starom Egiptu, mačke su obožavane kao bogovi i boginje. Mačke su mumificirane zajedno sa kraljevskim porodicama i kroz vekove predstavljane u umetničkim delima, hijeroglifima i statuama zbog verovanja da poseduju „božansku energiju“. Iako ovo pravilo važi za sve male grabljivice, takozvane ‚‚smoking‚‚ mačke su specifične predstavnice ovog pravila.

Skoro 70% mačaka prikazanih u drevnim egipatskim grobnicama i umetničkim delima bile su mačke čije krzno liči na smoking. Hiljadama godina nakon svojih slavnih dana u starom Egiptu, smoking mačke su nastavile svoju vladavinu, služeći kao pratioci Betovena, Vilijama Šekspira, ser Isaka Njutna pa čak i Lenjina. Bivši predsednik Bil Klinton se čak preselio u Belu kuću sa svojom vernom mačkom u smokingu Čarapama pored sebe.

U skorije vreme, neke od najprepoznatljivijih mačaka u pop kulturi bile crno-bele mačke:

 • Mačak Silvester iz Luni Tunsa
 • Mačak u šeširu dr Seusa
 • Figaro iz Pinokija i Mačak Feliks

Tuxedo mačke nisu rasa. Umesto toga, one su definisani njihovim izrazitim crno-belim dvobojnim (ili pegastim) kaputima koji podsećaju na tradicionalnu svečanu odeću. Tuxedo mačke su najčešće jedna od, ili mešavina, sledećih rasa:

 • Maine Coon
 • Američka kratkodlaka
 • britanska kratkodlaka
 • turska angora

“Kaputi za mačke u smokingu”

Mačke u smokingu

Mačke u smokingu su sinonim za crno-bele kapute, ali neki ljudi takođe smatraju da su tu i mačke sa narandžastim i belim ili sivo-belim varijacijama. Obično su im stomaci, grudi i šape beli, dok je ostatak tela crn, narandžasti ili siv. Ovi uzorci čine da izgleda kao da mačka nosi smoking, otuda i ime. Meni su lično one omiljene iako kao ljubiteljka sapica, imam mačke sa raznim varijacijama u boji krzna. Lice mačke u smokingu takođe će verovatno imati bele oznake. Pošto mačke u smokingu mogu biti gotovo bilo koje vrste, njihova dlaka može biti kratka ili duga. Sa toliko varijacija, nije ni čudo zašto su mačke u smokingu tako omiljene – svaka mačka u smokingu koju sretnete verovatno će izgledati drugačije.

Tuxedo maca ne mora da ima dva roditelja ovakvog krzna da bi razvila svoje prepoznatljive. Ako jedan roditelj ima uzorak smokinga, može ga preneti na svoje potomstvo. Moja ljubimica Koksi nosi gene od klasicne seoske zelenošarke mačke, dok je otac nepoznatog porekla. Smoking mačka može se čak i roditi ako nijedan od roditelja nema oznake u smokingu – samo treba da naslede crno-bele gen od prethodnih generacija. Dok je imala mlade, Koksi je uvek rađala i crno bele mačiće, koji su joj najčešće bili i miljenici.

Boja očiju

Boja očiju mačke

Prema Feline Livingu, gen koji određuje dlaku mačke u smokingu može biti povezan sa bojom očiju. Većina mačaka u smokingu ima jarko zelene, zlatno-zelena, plavičastozelene, zlatne ili žućkaste oči.

Biologija i zdravlje

Pošto mačke u smokingu potiču iz različitih rasa, ne postoje specifične zdravstvene tegobe koje se mogu vezati za sve mace ove grupe. Međutim, čini se da ove mačke dele nekoliko osobina:

Karakteristika Opis
Otvaranje očiju Tuxedo(Tukedo) mačići otvaraju oči puna 24 sata pre drugih vrsta mačaka.
Dostizanje pune visine Tuxedo mačići imaju tendenciju da dostignu svoju punu visinu do šest meseci.
Opseg težine Težina Tuxedo mačaka varira i zavisi od faktora poput rase. Veterinar će odrediti idealnu težinu za svaku mačku, uzimajući u obzir njen nivo aktivnosti, ishranu i zdravlje.
Očekivano trajanje života Tuxedo mačke mogu živeti do 17 godina ili više ako su zdrave i drže se u zatvorenom prostoru. Na otvorenom, njihov životni vek može biti između dve i pet godina.

LIČNOST

ličnost mačke

Svaka mačka u smokingu će imati svoju jedinstvenu ličnost, posebno zato što se rase mogu razlikovati. Međutim, poznato je da mačke u smokingu poseduju nekoliko različitih osobina:

 • Prijateljski i otvoreni
 • Pričljive
 • Aktivme i razigrane
 • Lojalne
 • Opuštene
 • Izuzetno inteligentne

Mačke su samostalna bića i teško je naći pravi pristup pri odgajanju i vaspitanju istih. Trebalo mi je dosta vremena, preko tri godine da svoju mačku naučim “manirima”, ali sada je prava gospođa sa manirima i rutinom. Ne brinemo oko toga da li će oteti hranu sa stola ili srušiti nešto. Sve je uvek na svom mestu, a ona zna da obavesti kada je vreme za toalet.

Mačke u smokingu su često ljubaznije od drugih mačaka. Koksi smatra sebe ravnom judskoj rasi, dok mačke ne podnosi mnogo. Mada, sigurno je odnos vlasnika prema životnji ono što je presudno. Pored svih životinja, ona je ta koja deli prostor sa nama, ima svoja mesta, svoj krevet i tretman ravan kraljevskom. Cela porodica je složna u činjenici da će ona imati divan život. Kada je čitava grupa u pitanju, jedno je sigurno: pošto su mačke u smokingu prisutne još od Drevnog Egipta, imale su dovoljno vremena da se priviknu na ljude, dok su i dalje razvijale jedinstvene ličnosti koje mogu varirati jednako kao i oznake njihove dlake.

mačka u smokingu