Sve o patuljastom afričkom ježu

Afrički patuljasti ježevi su bez sumnje jedna od najslađih stvari koje su se desile na popularnim društvenim mrežama u proteklih nekoliko godina.

I istina—vesele i umiljate bodljikave loptice koje uživaju dok im maze stomak, bezbrižno plutaju u lavabou punom vode ili hodaju po sobi u minijaturnim papučicama sa Aliekspresa mnogima zasigurno deluju kao savršeni kućni ljubimci sa kojima nikada nije dosadno.

Ipak, biti vlasnik jedne od njih i pružiti im sve što im je potrebno za zdrav i ispunjen život zahteva mnogo više od divljenja i povremenog gledanja klipova na Instagramu ili TikToku. Iako male i naizgled za održavanje lake, ove životinjice dolaze sa podužim spiskom stvari koje morate znati ukoliko su vam drage i naterale vas da poželite da udomite jednu.

Shodno tome, evo osnovnih stvari koje treba znati ukoliko se, kao ja, odlučite da odaberete afričkog patuljastog ježa kao kućnog ljubimca!

Da li je čuvanje afričkih patuljastih ježeva legalno u Srbiji?

čuvanje afričkih patuljastih ježeva

Da, u Srbiji je legalno držati ove životinje kao kućne ljubimce. To nije slučaj sa svim drugim državama, pogotovu u SAD, gde mnoge zemlje, uključujući Njujork i Kaliforniju, zabranjaju uvoz i gajenje afričkih ježeva.

Kako se pripremiti za usvajanje afričkog ježa?

Pre nego što donesete afričkog ježa kući, potrebno je:

#1. Informisati se detaljno i iz pouzdanih izvora

Najbitniji korak pre usvajanja jeste detaljno se raspitati o svemu što vas čeka sa ježićem kako ne bi došlo do kajanja ukoliko čuvanje ove životinje nije ono što ste očekivali i ako shvatite da to nije za vas.

Lično sam svoje istraživanje započeo ubeđen u to da je njihova narav blaga i vesela kakvom se predstavlja na društvenim mrežama, što misli i većina drugih ljudi i zbog čega se mnogi odlučuju da usvoje ježa bez prethodnog edukovanja.

Istina je da svaki od njih ima svoj sopstveni karakter—neki su umiljati i vole da se maze, dok neki baš i ne vole da se druže sa ljudima, te treba biti spreman na oba scenarija i prihvatiti to.

Najbolji izvori na koje se možete osloniti u ovom slučaju su strani forumi poput Hedgehog Central i YouTube kanali koje vode vlasnici koji se bave uzgojem i čuvanjem afričkih ježeva.

#2. Odabrati kvalitetnu odgajivačnicu

Važno je da odgajivač od koga uzimate svog novog kućnog ljubimca bude iskusna osoba koja se već neko vreme bavi gajenjem ježeva, kao i da životinje dolaze iz zdrave i kvalitetne sredine. Najbolja opcija je zakazati posetu odgajivačnici koju razmatrate i sami se uveriti u uslove u kojima se životinje čuvaju, što uključuje:

 • dovoljno prostora za sve životinje
 • dovoljno hrane i vode
 • dokaze o opštem zdravlju i stanju životinja
 • brigu o parazitima (svi ježići primaju terapiju protiv parazitskih oboljenja redovno)

Takođe je bitno da je odgajivač raspoložen da da tačna uputstva za brigu o ježevima, reši sve potencijalne dileme i odgovori na sva pitanja koja mu postavite.

#3. Pronaći adekvatnog veterinara unapred

Budući da afrički patuljasti ježevi nisu česti ljubimci na našim prostorima, ne postoji previše veterinara stručnih za lečenje ovih životinja, posebno u manjim sredinama. Stoga je najbolje napraviti uži izbor veterinarskih ambulanti sa dobrom reputacijom u okolini i pojedinačno proveriti u svakom objektu da li su pregledi i lečenje ježeva mogući i koliko koštaju.

Takođe je preporučljivo unapred izdvojiti određenu sumu za takozvani “fond za veterinara”, koji će služiti za plaćanje redovnih pregleda i hitne slučajeve. Ovo je prilično dragoceno u slučaju neočekivanih intervencija za koje možda ne bi bilo dovoljno novca u trenutku bez prethodne pripreme.

Najbolja mesta za negu patuljastih ježeva su uglavnom klinike za male životinje i moj savet je da pozovete unapred i proverite da li se njihova klinika bavi negom ježića.

Šta je potrebno nabaviti za prostor u kome će boraviti afrički patuljasti jež?

Afrički patuljasti jež treba od samog početka da ima sve što mu je potrebno za komforan i zdrav život. Ovo znači da i pre dolaska životinje treba nabaviti:

 • dovoljno veliki kavez (minimalno 60×90 cm, sve veće od toga je poželjno ukoliko je moguće)
 • adekvatnu vrstu podloge za kavez (to može biti piljevina ili bilo koji tip mekanog materijala, npr. filc)
 • grejna lampa sa termostatom, budući da temperatura u prostoriji u kojoj ježevi borave mora u svakom trenutku biti u rasponu od 23 do 28°C
 • keramička posudica za hranu (izbegavati plastične jer su previše lagane, te ih ježevi često preture preko noći)
 • pojilica ili keramička posuda za vodu
 • plastični točak za trčanje (neophodnost za ježeve, budući da im je potrebna fizička aktivnost koja je u kavezu najčešće ograničena)
 • iglo ili bilo
 • razne cevi i tuneli za provlačenje, mekane loptice i male igračke od mekanih materijala
 • posebna četka za kupanje (ja lično koristim običnu četkicu za zube)
 • baby šampon za kupanje bez parabena, sulfata i drugih štetnih supstanci
 • posebne makazice za sečenje noktiju
 • poseban peškir za kupanje

Čime i koliko često hraniti afričkog patuljastog ježa?

Ishrana afričkog ježa

Afrički ježevi se najčešće hrane kvalitetnim granulama za mačke (na bazi piletine) i posebnim vrstama crva – brašnarima (tenebrijama) ili fobasima (super-crvima). Takođe ih je moguće hraniti pečenim ili kuvanim jajetom (koje nikako ne treba soliti niti začiniti bilo kojim drugim začinima), kao i barenom piletinom ili ćuretinom.

Optimalna merna jedinica za dnevni unos hrane je jedna supena kašika hrane u večernjim satima. Crvi su obično poslastica i ne bi trebalo davati više od dva ili tri dnevno budući da su bogati mastima i mogu uticati na prekomerno povećanje telesne težine kod ježeva.

Ako se odlučite da hranite vašeg ježića granulama, moja preporuka je da se opredelite za Royal Canin hranu za mačiće stare do 12 meseci. Ova hrana je idealne veličine za ovako sitnu životinju i dovoljno nutritivna da jedna supena kašika zadovolji dnevne potrebe vašeg ljubimca.

Kojom hranom ne treba hraniti afričke patuljaste ježeve?

Jedna od najčešćih zabluda kad je u pitanju ishrana afričkih ježeva jeste da je poželjno davati im voće i povrće. Ono što je istina je da njihov organizam nema dovoljno kapaciteta za obradu određenih supstanci koje ove namirnice sadrže, te hranjenje istim može da prouzrokuje stomačne probleme čak i ako životinja regularno pojede to što joj se posluži.

Da li afrički ježevi smrde?

Afrički ježevi sami po sebi ne smrde niti izazivaju bilo kakav neprijatan miris ukoliko se higijena kaveza redovno održava, a životinja redovno kupa.

Jedini problem tog tipa koji se može javiti jeste neprijatan miris izmeta i mokraće usled nekvalitetne ishrane (npr. ukoliko se ježu daje nekvalitetna mačja hrana koja sadrži ribu ili sušeno povrće).

U tom slučaju treba razmotriti drugačiji odabir hrane ili isprobati nekoliko kvalitetnijih opcija dok se ne pronađe rešenje. Ovo je problem s kojim sam se suočio samo nekoliko dana nakon što sam svok ježu promenio hranu. Nakon što sam kupio nove granule (brend koji sam naveo u pasusu iznad), problem je nestao.

Da li afrički ježevi zaista bodu?

da li afrički jež bode

Istina je da držanje ježa može da bude prilično nelagodno u prvi mah zbog oštrih bodljica koje se dodatno nakostreše ukoliko je jež pod stresom ili se uplaši, što se često dešava u prvim mesecima nakon dolaska kod novog vlasnika. Međutim, što se više životinja oslobađa i što više vremena prolazi, sve je lakše navići se na ovaj pomalo neprijatan osećaj.

Kako održavati higijenu kaveza?

Kavez u kome jež boravi je preporučljivo čistiti detaljno jednom nedeljno, dok se sporadično čišćenje izmeta sa piljevine/podloge u kavezu preporučuje makar jednom dnevno. Detaljno čišćenje podrazumeva menjanje piljevine ili postavljanje čiste podloge u kavez, kao i pranje i dezinfikovanje dna kaveza pre toga.

Kako i koliko često se kupa jež?

Afričke ježeve nije potrebno kupati više od jednom mesečno, ali pranje šapica je preporučljivo makar par puta nedeljno, budući da im je to deo tela koji se najčešće i najviše isprlja.

Ježa možete kupati u lavabou (uz obavezno korišćenje čepa za slivnik kako se ježu noga ne bi zaglavila u rupicama) ili u posebnoj većoj posudi ili lavoru. Potrebno je dobro nasapunati kako deo oko bodlji, tako i stomak trljajući četkom i baby šamponom, a zatim temeljno isprati sve čistom (mlakom) vodom. Ježa je potom potrebno umotati u čist peškir i vratiti ga u kavez tek kada se u potpunosti osuši.

Bitno je znati da ježevi, uprkos svemu onome što se da videti na raznim zabavnim videima širom interneta, nisu veliki ljubitelji vode. Shodno tome, može se desiti da pokušavaju da pobegnu iz vode ili postanu nemirniji nego obično, te je izuzetno važno da ih ne ispuštate iz vida dok kupanje traje.

Kako se seku nokti ježu?

Najlakši način da se afričkom ježu iseku nokti jeste u toku kupanja. Ne samo da nokti omekšaju, već je tada i najlakše prići im i uhvatiti ih za šapice jer se ne mogu sklupčati dok su u vodi (u suprotnom bi se udavili).

Ukoliko se desi da se previše zaseče, što nije retkost kako za iskusne, tako i za nove vlasnike ježeva, može doći do blagog krvarenja. To nije razlog za brigu, budući da se isto lako može zaustaviti tako što se šapica umoči u malo gustina, te obično nema posledica ni ozbiljnijih povreda.

Koliko vremena jež treba da provodi van kaveza?

Budući da su ježevi noćne životinje, treba ih pustiti da se naspavaju u toku dana i izvesti ih iz kaveza u večernjim satima, kada se probude, na minimum 20 minuta. Maksimalno vreme koje mogu provesti van kaveza ne postoji; što više vremena provedete povezujući se sa njima, to bolje.

Kako se povezati sa afričkim ježom i šta raditi s njim dok je van kaveza?

jež van kaveza

Dok je vaš ljubimac van kaveza, možete se upoznavati sa njim tako što ćete ga prosto pustiti da istražuje okolinu. To može uključivati šetanje po sobi (naravno, uz mere predostrožnosti), držanje na krilu ili posebnom ćebencetu, maženje ili hranjenje.

Važno je ovo raditi svakodnevno, jer su afrički ježevi životinje koji putem rutine uče da funkcionišu sa svojim vlasnicima. Kako su prilično plašljivi, trebaće im vremena da se naviknu na vaše prisustvo i blizinu, počnu da se odazivaju na svoje ime ili se oslobode dovoljno da bez straha spavaju u vašem krilu. Strpljenje i istrajnost su ovde ključni jer ovaj proces može potrajati mesecima, pa čak i godinu i više, zavisno od naravi ježića i načina na koji s njim postupate.