Činčila – nesvakidašnji kućni ljubimac

Činčila ili kako je mnogi nazivaju, mali glodar, spada u vrstu egzotičnih životinja koja vodi poreklo iz Južne Amerike.

Uprkos tome što su jedne od najljupkijih životinja, važno je istaći da činčila nije životinja za svakoga. Za razliku od pasa i mačaka činčile zahtevaju poseban pristup i razumevanje, a nepoznatim osobama teško će dopustiti da im se približe. Upravo ta njihova sklonost ka stidljivosti čini ih izazovnijim kućnim ljubimcima u poređenju sa pojedinim tradicionalnijim.

Stoga, ukoliko ste strpljivi i spremni da izgradite poverenje sa ovom posebnom vrstom kućnih ljubimaca, nastavite sa čitanjem jer ćemo u nastavku teksta istražiti sve ključne aspekte ove egzotične životinje!

Temperament činčile – kakve su činčile kao životinje?

Na samom početku napomenula sam da činčile nisu za svakoga. A razlog upravo leži u njihovom jedinstvenom temperamentu.

Iz ličnog iskustva mogu da vam potvrdim da su činčile životinje sa izuzetno specifičnim temperamentom i ponašanjem koje ih čini jedinstvenim među kućnim ljubimcima. Iako su izuzetno slatke i privlačne, činčile su često plašljive i osetljive životinje. Njihova priroda je obično oprezna i rezervisana, te će se često povući ili sakriti kad su uznemirene ili prestrašene. Budući vlasnici moraju se naoružati strpljenjem ukoliko žele da izgrade obostrani odnos i poverenje.

Iako su po prirodi stidljive i plašljive, u njihovoj prirodi je i da su istovremeno vrlo energične i znatiželjne, pa stoga budite sigurni da će vaša činčila istražiti svaki kutak vašeg doma.

Kada govorimo o njihovoj aktivnosti, važno je naglasiti da su činčile noćne životinje, pa je tako noć njihov saveznik. To ne znači da će one uvek i u svakom trenutku svoj dan provesti spavajući, naprotiv, činčila može biti izuzetno aktivna čak i tokom dana ukoliko su podstaknute nečim ili stimulisane.

Slaganje činčile i drugih životinja

Činčile su po prirodi plašljive životinje i često se ne osećaju dobro u prisustvu drugih životinja. Međutim, svaka situacija može biti različita i mnogo zavisi od temperamenta i socijalizacije činčile, kao i ponašanja drugih životinja.

Sigurno ćete čuti kako psi i mačke nisu podobno društvo za činčilu, ali ova slika dokazuje da to i ne mora uvek da bude istinito. Imajte na umu, uz pravilan pristup i socijalizaciju od najranijeg uzrasta moguće je uspešno držati različite životinje zajedno!

Činčila i mačka

Hrana za činčile – od čega se sastoji ishrana činčile?

Kada govorimo o ishrani činčile, ona nije ni nalik ishrani kućnih ljubimaca poput psa ili mačke. Činčile zahtevaju posebnu ishranu, koja se obično sastoji od visokokvalitetne hrane za činčile i sena.

Iako činčile imaju specifične prehrambene potrebe, ponekad se mogu koristiti određene vrste hrane za papagaje kao dodatak njihovoj ishrani. Može se dogoditi da pojedinim činčilama jednostavno ne odgovara ishrana koja je namenjena isključivo njima, što je i slučaj sa mojom činčilom.

Svoju činčilu hranim isključivo kvalitetnom hranom za papagaje, koja u sebi sadrži brojne sušene semenke. Ne zaboravite da je i seno ključan deo njihove ishrane koje pruža vlakna koja su neophodna za zdravlje njihovog probavnog sistema.

Što se tiče rasporeda hranjenja, činčile se obično hrane jednom ili dvaput dnevno, zavisno o individualnim potrebama i preferencijama. Važno je pratiti njihovu težinu i prehrambene navike te na osnovu toga prilagoditi raspored hranjenja. Takođe, potrebno je osigurati im svežu vodu svakodnevno.

Higijena činčile – kako se činčila kupa?

Mnogi se začude kada čuju da se činčile nikako ne kupaju vodom. Sigurno ste i vi sada pomislili, pa dobro, kako se onda kupaju činčile?

Umesto vode, za kupanje činčile koristi se specijalni pesak koji im pomaže da njihovo krzno ostane sjajno i glatko. Pri tom, potrebno im je obezbediti i posebnu kutiju za kupanje koju možete pronaći mahom u svakom obližnjem pet shop-u.

Važno je redovno menjati pesak za kupanje i kutiju kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i bakterija. Preporučuje se kupanje činčila jednom do dva puta nedeljno, zavisno od potrebe vaše činčile i uslovima okoline u kojoj živi.

Smeštaj činčile – kakav kavez odabrati za činčilu?

činčila u kavezu

Za smeštaj činčile važno je odabrati prikladno mesto unutar vašeg doma. Idealna lokacija za kavez je mirna prostorija koja je zaštićena od direktnog sunčevog svetla i promaje,ali i tamo gde se ne događaju česte bučne aktivnosti. Obzirom da su činčile izrazito plašljive životinje, potrebno je izbegavati izlagati ih naglim i bučnim zvukovima, aktivnostima.

Kada birate kavez za činčilu, važno je odabrati prostoran kavez koji će činčili pružiti dovoljno prostora za kretanje, istraživanje i penjanje. Kavez bi trebalo da bude dovoljno visok kako bi činčila mogla da skače, penje se i istražuje.

Materijal kaveza takođe je bitan faktor. Preporučljivo je odabrati kavez izrađen od metalnih rešetki koji neće moći da pregrize budući da su činčile poznate kao glodari.

Kavez za činčilu takođe bi trebalo da sadrži i različite dodatke koji će osigurati udobnost i stimulaciju za vašeg ljubimca. To uključuje gnezdo za spavanje, kućice za istraživanje, grančice za grickanje, i ostale aktivnosti koje će osigurati zabavu vašoj činčili.

Za kraj, podloga kaveza mora biti posuta piljevinom kako bi vašoj činčili osigurali udobnu i toplu podlogu. Piljevinu je potrebno redovno menjati kako bi se održala higijena kaveza i osiguralo pogodno i zdravo okruženje za njeno življenje.

Da li činčilu treba puštati van kaveza?

Apsolutno! Iako je činčila kućni ljubimac, nijedna životinja ne voli da bude zatvorena. Kada god ste u mogućnosti dopustite vašoj činčili da se istrči po kući. Tačno je, moraćete da čistite za njom, ali budite sigurni da će vam vaša činčila biti i više nego zahvalna.

Iako su činčile veoma znatiželjne životinje i vole da istražuju otvoren prostor može biti opasnost za njih. Obzirom na to da su činčile glodari, obožavaće da gricnu po nešto iz vašeg doma – parče zida, deo drvenog praga ili neki kabal koji im se nađe na putu. Upravo zbog toga potrebno je najpre osigurati bezbedan prostor za vašu činčilu, pa joj tek onda dopustiti da uživa u slobodnom kretanju.

Ukoliko nemate mogućnost da vašu činčilu redovno puštate iz kaveza, potrudite se da joj osigurate dovoljno veliki kavez u kojem će biti srećna i zdrava!

Zapamtite, činčile su izuzetno osetljive životinje i  mogu pokazivati ​​znakove emocionalne nelagode ili stresa ako se ne osećaju dobro u svom okruženju. Ako činčila provodi većinu svog vremena u kavezu bez pravilne stimulacije i aktivnosti, to može rezultirati ponašanjem poput konstantnog žvakanja kaveza, pasivnosti, gubitka apetita ili povučenosti, ili pak opadanja dlake.

činčila opadanje dlake

Zdravlje činčile – potencijalne zdravstvene tegobe

Činčile su poznate po generalno dobrom zdravlju ako im se obezbede svi neophodni uslovi za život, a njihov prosečni životni vek traje između 10 i 15 godina, iako pojedine činčile mogu živeti i duže ako imaju pravilnu negu i ishranu.

Iako su činčile poznate po dobrom zdravlju, ipak postoje i potencijalne zdravstvene tegobe koje se mogu javiti tokom života.

Neke od tih tegoba uključuju:

  • Dentalne probleme
  • Tegobe sa probavnim sistemom
  • Kožne bolesti
  • Respiratorne probleme

Ukratko, pravilna nega, uravnotežena ishrana, redovna telesna aktivnost kao i redovni veterinarski pregledi ključni su za održavanje zdravlja vaše činčile.