Moj kućni ljubimac – život sa nemačkim špicem

život sa nemačkim špicem

Nemački špic – Jedno malo belo stvorenje koje je ušlo u moj život pre 3 godine potpuno je promenilo život moje porodice. Nisam mogla ni da pretpostavim da će me ovako nešto u životu zadesiti.

Ja sam neko ko voli životinje, ali, smatrala sam u granicama normale. Vidim psa na ulici, jao sladak je, i to je to. Isto tako sam bila veliki zagovornik da je životinjama naravno mesto izvan kuće. Okej je obezbediti im najbolju moguću negu ali da pas spava u krevetu samnom, pa za to nije postojala ni najmanja mogućnost. I šta je to malo belo čudo uradilo pa se čitava moja svest promenila ne znam ni do dan danas.

Kako se odlučiti na korak zvani – ljubimac u kući?

Iako se možda čini kao “ništa specijalno” doneti odluku o kućnom ljubimcu verujte mi na reč itekako je specijalno. Morate odmah u startu znati da će vam se život zasigurno promeniti.

štene nemačkog špica

Imala sam kao dete dva kučeta, dvorišna, ali to je nešto što može da vam donese neke promene ali i ne tako posebne. Imaš kuče u dvorištu izađeš poigraš se kad ti odgovara baciš mu nešto hrane da ima uvek vode i to je sve. Za moje roditelje i to je bio veliki korak. Sećam se da ta dva psića nikada nisu prešla prag kuće.

Naviknuta na to smatrala sam da je to i normalno i da se nikada neće dogoditi ništa drugačije. E onda sam dobila svoju decu koja su se, čini mi se, rodila sa ogromnom ljubavlju prema životinjama. I radovala sam se tome. Negovala sam i podržavala tu njihovu ljubav prema psima, mačkama, papagajima.

Kako su odrastale sve češće je počela da se otvara tema kućnog ljubimca. Pričali smo mnogo o tome ali to je bilo sve. Uvek ostajalo samo na priči i na mojoj čuvenoj rečenici izgovorenoj stotinu puta “Kada naučite da brinete o sebi onda ćete moći da imate i ljubimca”. Da li mislite da sam u tome istrajala?

Prelomni momenat čitavog mog preobraženja se dogodio jednoga dana kada je moju, tada devetogodišnju ćerku, neko upitao “Pa zašto ti nemaš kućnog ljubimca kada toliko voliš životinje”. Njen odgovor je otopio sav led sa mog srca “Pa mama mi ne da, ali ja ću ga poželeti za 18-ti rođendan pa se nadam da će mi tada ispuniti”. Tu se završilo poglavlje mog života zvano “pas u kući ne”.

Prvi dani sa Nemačkim špicom

Toni, mala bela pufna, vrlo brzo je postao član naše porodice. I to ne bilo kakav član već gotovo ravnopravan.

Prvi dani sa nemačkim špicem

I sada kada pogledate ovu sliku šta mislite…da li bi neko ostao imun. Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo. Zaista jedan od lepših momenata u našim životima. Ako pitate i sada moje ćerke reći će vam da je to nešto najlepše što im se ikada dogodilo. Postojala je samo jedna mala sitnica koju nikako nisu želele da prihvate, a to je, da je njihov psić dečak. Pokušavale su na razne načine da ga “pretvore” u ženski primerak ali su svi pokušaji bili bezuspešni 🙂

Nismo znali ništa o rasi nemački špic. Tog trenutka znali smo samo da smo se svi zaljubili na prvi pogled. Da je umiljat, predivan, presladak da je poput neke plišane igračke.

Upoznavanje sa rasom Nemački špic

Kako su dani prolazili počela sam da istražujem nešto o ovoj vrsti pasa. Moje istraživanje me je dovelo do različitih saznavanja.

Ovi mali psi su poreklom iz regiona Pomeranije u severnoj Evropi i spadaju u grupu ukrasnih pasa. Iako su danas popularni kao kućni ljubimci, nemački špicevi imaju radno poreklo kao čuvari stoke i lovački psi.

Nemački špic je poznat po svom krznu, koje može biti dugodlako ili kratkodlako, a dolazi u različitim bojama poput bele, crne, crvene i krem. Njihova dlaka zahteva redovnu negu, uključujući češljanje i šišanje kako bi se održala njena lepota i zdravlje. Dosta se linjaju tako da ako vam to predstavlja problem, moja preporuka je ili da se odlucite za neku rasu koja se manje linja, ili da izgradite čelične živce!

Špicevi su inteligentni i živahni psi, puni energije i radoznali, vole da budu u centru pažnje i često se vezuju za svoje vlasnike. Odani su i hrabri, iako mogu biti rezervisani prema strancima. Dobro se slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima, ali ih treba socijalizovati od ranog uzrasta. – kako navodi American Kennel Club.

Njihov PDF priručnik mi je bio od velike koristi, pa predlažem i vama da ga detaljnije pročitate ili skinete ovde.

Iako su mali, nemački špicevi mogu imati veliko srce i puno ljubavi da pruže. Vole da se igraju i istražuju okolinu, pa im je potrebno pružiti dovoljno mentalne i fizičke stimulacije. Redovne šetnje i igre su važne kako bi se održala njihova sreća i zdravlje.

Nega Nemačkog špica

Ovo je deo koji je u meni izazivao najveći strah. Postavilo se pitanje da li ćemo znati i moći da se brinemo dovoljno dobro o ovom malom nemačkom špicu. Evo nekoliko saveta o tome šta je sve potrebno da bi vaš ljubimac imao sve ono što mu je neophodno za pravilan i zdrav rast.

Četkanje dlake

Redovno četkanje je ključno za održavanje lepe i zdrave dlake nemačkog špica. Dlaka može biti kratka ili dugačka, pa je potrebno prilagoditi četkanje u skladu sa dužinom dlake.

Šišanje

Dugodlaki nemački špicevi obično zahtevaju redovno šišanje kako bi se sprečilo zapetljavanje i održalo zdravlje kože ispod dlake. Ovo se može raditi kod kuće ili kod profesionalnog groomera.

Kupanje

Kupanje treba raditi samo kada je zaista potrebno, jer prečesto kupanje može isušiti kožu i dlaku. Koristite blagi šampon za pse i dobro isperite.

Čišćenje očiju i ušiju

Redovno čišćenje očiju i ušiju pomoći će u prevenciji infekcija i održavanju higijene. Koristite blage proizvode za čišćenje koji su namenjeni za upotrebu kod pasa.

Nega noktiju

Redovno sečenje noktiju je važno kako bi se sprečilo njihovo pucanje i problemi sa hodanjem. Pazite da ne odsečete previše i izbegavajte sečenje krvnog sudova u noktu.

Higijena zuba

Redovna nega zuba je ključna za prevenciju zubnih problema kod pasa. Četkajte zube svog psa redovno i koristite specijalne pseće paste za zube.

Redovne posete veterinaru

Redovne posete veterinaru su važne za održavanje zdravlja vašeg nemačkog špica. Veterinar će pratiti zdravlje vašeg psa i preporučiti potrebne vakcine i preventivne mere.

Nemački špic je prelep pas koji zahteva redovnu i pažljivu negu kako bi ostao srećan i zdrav. Sa pravilnom negom, vaš nemački špic će zablistati i biti radostan član vaše porodice.

šišanje nemačkog špica

Ljubav koja ne poznaje granice

Od dana kada je naš Toni postao deo naše porodice kao da smo se i mi sami nekako promenili. Po malo sam i ljuta na sebe zašto nisam mnogo ranije pristala da u naš život uđe neki kućni ljubimac. Ljubav koju vam ove životinjice pružaju je zaista ogromna. Potrebno vam je samo malo dodatne pažnje i strpljenja na početku ove avanture. Što više pažnje posvetite na početku to će vam u danima koji dolaze postajati sve lakše.

Videćete i sami kako polako one prvobitne rečenice poput ” Ne na krevet, nikako, letećete zajedno sa njim” postaju smešne. Sad se trudim da mu jastuk na krevetu bude dovoljno udoban 🙂

kućni ljubimac nemački špic

On je trenutno glavni krivac što nemam srca ni da se naljutim na svoju ćerku. Svaki put kada je on umešan u njen izgovor zbog nereda u sobi ja popustim. Shvatate li vi onda ono što sam vam već rekla, o promeni nas samih, o pomeranju tih “jasnih” granica, o strogim pravilima…i bla bla bla…sve je palo u vodu.

Pa taj mali “gospodin” je svoje prste umešao čak i u školske obaveze. Nekoliko puta na dan zovnem ćerku da pitam kako napreduje učenje?

– “Super, mama, sve pod kontrolom.” I onda mama na vrata i ima šta i da vidi.

igrarije sa špicem

Drage mame i tate, ne oklevajte ni trenutka. Ne gubite ni dan vremena više ako razmišljate da li da se u vaš dom ušeta jedan mali nemački špic i unese novu radost kako vašoj deci tako i vama. Malo vaše pažnje ovom preslatkom stvorenju značiće mnogo, a sreću koju će osetiti vaši klinci ne možete da kupite nikada nigde.

Naš mali “Nemac” je nedavno postao i tata, dobio je svoje prve bebe, i sada je naša sreća potpuna.

bebe nemačkog špica

Povezani Članci