Priča o keruši Deni koja je iz Petrinja prešla preko 500 kilometara i nakon 139 dana pronašla svoje vlasnike u izbegličkom kampu u Rumi, obišla je svet.
Uskoro će biti organizovana peticija i Dena će, možda, dobiti i svoj spomenik u Rumi

Od operacije ,,Oluja”, koja mnogim Srbima iz Hrvatske i danas, izaziva veliku bol i gorke emocije, prošlo je tačno 25 godina. Mnoge porodice su bile primorane da svoj život, doslovce, spakuju u jedan ili često nijedan kofer, krenu ka Srbiji i zauvek ostave domove, uspomene, stoku, pa i kućne ljubimce.


Petogodišnji mešanac labradora, keruša Dena, dokaz je da velike ljubavi ništa ne može da prekine, pa čak ni rat. Nakon 139 dana lutanja, Dena je prešla preko 500 kilometara i od rodnog Petrinja došla do Rume, gde se u tom trenutku nalazio izbeglički kamp njenih vlasnika.


S obzirom da su se već oprostili sa njom, nakon što su je jednog zimskog jutra, vidno uznemirenu i iznemoglu, ugledali na kućnom pragu, u celom kampu nastao je muk, suze, neverica i veliko oduševljenje. Niko sa sigurnošču ni danas ne može da tvrdi kojim je putem išla, kroz koje gradove, kako se hranila, s obzirom da je bila kućni pas.


Vrlo brzo, priča o keruši Deni, obišla je svet, a Dena je postala simbol bezuslovne ljubavi koja ne poznaje za granice. Verna Dena je zajedno sa svojom porodicom, dočekala duboku starost.


Ljubitelji životinja na raznim Fejsbuk grupama, predlažu da se sprovede peticija i keruša dobije svoj spomenik u Rumi, kako bi njen hrabri podvig zauvek ostao sačuvan od zaborava. Neki, čak, smatraju i da ova priča ima odličnu osnovu za filmski scenario, jer Dena, poput Hačika iz istoimenog filma, zaslužuje da zauvek živi i podseća na bezgraničnu ljubav psa prema vlasniku.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar