Reprezentativka Srbije, Nevena Jovanović, za portal Zebra, govori o svom odrastanju u gradu na Ibru, prvim ,,neslavnim” susretom sa košarkaškom loptom, ali i priznaje da se košarka promenila u odnosu na perod kada je počinjala

Tridesetogodišnja Kraljevčanka, Nevena Jovanović, u svojoj dosadašnjoj košarkaškoj karijeri sa reprezentacijom Srbije ima osvojeno zlato i bronzu na Evropskom prvenstvu, kao i Bronzu sa Olimpijskih igara u Riu. U klubskom takmičenju, takođe, postigla je značajne rezultate, a osim za ekipu poljskog ,,Sleza” za koji trenutno nastupa na poziciji beka, igrala je i za vodeće timove iz Srbije, Mađarske, Francuske, Turske…

Za rodni grad Kraljevo, i selo Metikoš, ponosno ističe da je vežu najlepše uspomene iz detinjstva, a prvi susret sa košarkaškom loptom, nije joj ostao u lepom sećanju. Tada, nije mogla ni da pretpostavi da će se baš ona, jednog dana braniti boje nacionalnog tima, popeti se na pobednički tron i biti ponos  svog grada.

-Sve lepe uspomene nosim iz Kraljeva, tu sam svoje prve korake napravila, i iz ove perspektive, lepo je setiti se kako je sve počelo. Ponikla sam u ŽKK ,,Kraljevo“. Prvog treninga se sećam, ali ne baš po lepom. Kao dete sam bila puna energije, znala sam da ću trenirati neki sport. Pošto sam sa dečacima u školi stalno igrala fudbal, na prvom treningu u pauzi između vežbi, ,,pimpala” sam loptu , šutnula jako i slomila svetlo u hali. Dakle, moj prvi košarkaški trening se nije baš ,,proslavio”- kroz smeh, priseća se Nevena.

Nevena navodi i da se sam pristup profesionalnom sportu danas, značajno promenio u odnosu na period kada je ona počinjala, kao i to da je košarka u međuvremenu postala ,,brza igra”.

-Poprilično se razlikuje sam način treniranja. Danas se od mlađih selekcija posvećuje puno pažnje teretanama i fizičkoj spremi. Nama je bilo dovoljno dati loptu i  slobodno vreme bismo proveli u hali. Ali to je zato što se i stil sporta za toliko promenio, košarka je postala brza igraza portal Zebra, objašnjava Nevena.

Vrlo mlada je počela da nastupa za inostrane klubove, pa joj česta uklapanja na nove sredine i mentalitete nisu  predstavljali problem. Nikada nije doživela neprijatnost na nacionalnoj osnovi, a najlepše uspomene vežu je za Francusku. Ipak, jedan od najemotivnijih momenata u karijeri je trenutak kada je prvi put zvanično nastupila za reprezentaciju Srbije i čula ,,Bože pravde”.

-Za reprezentaciju sam prvi put nastupila 2006. godine u mlađim kategorijama, ali, naravno, ništa se ne moze se porediti sa osećajem kada nastupite za prvi tim svoje zemlje. Sada već davne 2012. godine, zvanično sam zaigrala za prvi tim Srbije. Mislim da sam se tresla kao prut dok sam slušala našu himnu. Pored uspeha i ostvarenih rezultata sa reprezentacijom, zauvek ću pamtiti i izlazak na popularni balkon Skupštine i nezaborani doček koji su nam priredili građani, nakon osvajanja Evropskog prvenstva, 2015. godine-  ističe naša sagovornica.

Dok se sa određenom dozom sete priseća nezaboravnih dana kada se cela nacija radovala i slavila veliki uspeh srpskih košarkašica, trenutni period joj, kao i većini profesionalnih sportista, teško pada.

-Prvi period u karantinu je bio period prilagođvanja na neke nove uslove, a to su kućni treninzi.  Kada su se stvari malo stišale, omogućen nam je pravi trening, ali, ipak, mislim da će ova duga pauza pokazati neke posledice i da će trebati mnogo vremena da se sport vrati u normalu – zakljućila je Nevena.

Nadamo se da će perod korona virusa uskoro postati naša mračna prošlost i da ćemo i u narednim godinama, imati prilike da ponovo uživamo u odličnoj igri i rezultatima srpskih košarkašica, na čelu sa našom sugrađankom, Nevenom Jovanović.

Jovana Ristić

Fotografije su preuzete sa Instagram profila.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar