Analiza filma ,, Južni vetar” iz ugla J. Lukić

Kada se pojavila najava za film ,, Južni vetar”, prva asocijacija mi je bila istoimena folk grupa koja je svojevremeno bila našem narodu kao u ,,stranskim” zemljama grupa “Queen”, na primer. Možda i nije pandan, ali razumete na šta sam htela da ukažem.


Grupu su činili velikani narodne muzike: Dragana Mirković, Mile Kitić, Šemsa Suljaković, Kemal Malovčić i Sinan Sakić. Oni su i danas velikani folk scene Srbije. Ono što pojedini krišom slušaju. Što nikada nisu čuli, a kad popiju, naručuju baš njihove pesme. Oni su oni kojih su se odrekli zarad nekog novog talasa, koji dominira kroz baš ovaj gore pomenuti film. Štednja.


Ali, barem nisu štedeli na scenama nasilja i agresije. Pa i krvi. Tarantino za sirotinju. Ja bih stavila Evu Ras da bude srpska Uma Turman. Al’ ko me pita, hm?


Elem. Film beše onako. Mlak, gledljiv. Onda se na našim ekranima pojavila serija. Prelepa porodična serija u udarnom terminu, koja promoviše mir i ljubav. ,,Srećne ljude” i ,,Bolji život” je oduvao ,, Južni vetar”. Kamo lepe sreće da su puštali koncerte sa posela.


I tako smo sa oduševljenjem gledali mladog Bikovića, Maraša, kako se bori da završi fakultet, nađe posao i pošteno i pristojno živi od svog rada. U udarnom terminu. Na nacionalnoj televiziji. Oh, izvinite! Pomešala dam sa nekim drugim filmom. Dakle, mladog Bikovića, Maraša, kako preuzima narko mrežu Srbije, dovodi devojku u novu kuću sa bazenom. I dete. Dete koje u nekoj tamo epizodi doživljava nesreću, jer mu je tata malo nervozan. A klanje? A mučenja? A šmrkanje? A ribe? A? A?

Aplauz. Ja bih da im dodelim Oskara. Za jeftinu priču. I još jeftiniju glumu. Sa ,,srećnim” krajem. Bravo za kinesku kopiju bugarske serije “Под прикритие”, koja je emitovana kod nas pod nazivom ,,Balkanska mafija”. Čak su i doveli glumca iz te serije u film. Znate ga kao sina Bugarina koji je dovezao auto u Srbiju i ubijen. Samo što je njegova uloga u bugarskoj seriji daleko ozbiljnija. Ako se tako može reći, oni su sve lepo upakovali. Pa čak i nasilje. Dozirano. Intrigantno. Fenomenalno!

I dok čekamo drugi deo, kraj pesme istinu donosi. ,,Južni vetar” mog detinjstva je pevao. Ovaj može samo da duva. Ludi po sebe.

Iz ugla Jelene Lukić

O autoru

zebrars

3 Komentara

 • Pozdrav Jelena ,
  blog izgleda svetski, ocekivao sam takvu i recenziju, ali, mlako, jako mlako… Konstantna je potreba naših filmofila da nešto komentarišu praveći paralele sa onim što su gledali, pa im je to merna jedinica. To je kao da tvrdiš da je Nutela najbolji krem na svetu, a Eurokrem recimo, nisi nikad ni probala… Prsti su svakako umazani kremom, ali da li je to razlog da ne daš šansu Eurokremu? 🙂

  Serija je, svidelo se to nama ili ne, odraz našeg društva. Da se na pošteno ne može ništa, da su nam repovi ogromni i da nas prošlost proganja. Da raznorazne Baće prolaze u životu, da se raznorazne klinke okreću nasilnicima i opasnim tipovima, i da se onda pitaju šta im bi u životu… Jedino sporno u celoj priči oko serije pune nasilja, šmrkanja, jeste termin u kojem je serija prikazana… U tom terminu je svakako bolje da Šurda igra sirtaki, a Bob priča o poznoj mladosti i ranoj starosti… To je neki vetar koji bi svi mi voleli da nas i dalje opaljuje…

  Ali nažalost, ne živimo u tom svetu…

  Ne budi ljuta na sve što ti se ne dopadne, ne osećaj potrebu da sve iskomentarišeš, i uživaj u životu.

  • Poštovani Bane,
   kako smo svi različiti, tako smo i različitih mišljenja. Vaše poštujem, ali Vam svoje ne namećem.
   Probala sam i Eurokrem I Nutelu i mišljenja sam da je Eurokrem bolji.Nutela nema šanse.Ali “Južni vetar” samo u gore navedenom sastavu folk senzacije.
   Žao mi je da ste stekli utisak da sam “ljuta”, malo mi je smešan taj deo. Valjda sme da mi se ne sviđa? Ili ne? I ko po Vašem mišljenju umesto Eve Ras?
   Recenzija je mlaka. Eto, u tome se slažemo. Kakav filmić,takva i kritika. Ugodan vikend!

  • Maja Mandzuka… Ima nekog čudnog seksipila u toj žgoljavosti.

   I ti takođe 😉

Ostavi komentar