Lopatnica, Meljanica, Ratkov vir, Bela stena, Adranska rivijera, Ribnica, plaža u Oplanićima, Crna reka, samo su neka od omiljenih divljih kupališta mnogih Kraljevčana, koji su tokom varljivog leta 2020. godine, pored zatvaranja granica i većine bazena, pronašli spas od vrelih letnjih dana

Leto 2020. godine polako se približava kraju, a ako je sudeći po komentarima koji ovih dana kruže društvenim mrežama, ostaće upamćeno kao jedno od najomraženijih. Obeležile su ga koronavirus, zatvaranje granica ka najpopularnijim destinacijama srpskih turista, papreno visoke cene domaćeg turizma, socijana distanca i veliki broj kišnih dana.


Najtoplije dane u godini, Kraljevčani su, mahom, proveli u svojim domovima ili na lokalnim divljim izletištima nadomak grada, s obzirom da je i većina zatvorenih kupališta, uključujuči i Gradski bazen u Kraljevu, zbog pandemije zatvorena.


Poslednjih godina, izgrađeno je nekoliko modernih otvorenih bazena na periferiji grada, pa su divlja kupališta pala u ,,drugi plan”. Ipak, ovoga leta, mnogi su bili ,,primorani” da posete predivne plaže i nekada omiljena kupališta mnogih generacija. Upravo iz tog razloga, istraživali smo koja su to popularna, pomalo zaboravljena divlja kupališta i plaže u blizini Kraljeva, koja istinskim zaljubljenicima u prirodu, decenijama unazad, pružaju spas od vrelih letnjih dana.


U ovom tekstu posvetićemo se kupalištima na Ibru izvan gradskog jezgra i pritokama, dok ćemo u narednom članku istražiti (skrivene) plaže Zapadne Morave.

Lopatnica


Reka Lopatnica, na oko 20 kilometra od centra Kraljeva, ovoga leta, osim Kraljevčane i vikendaše, ugostila je i veliki broj turista iz Beograda i Novog Sada, a vikendom se na divljim plažicama ove planisnke rečice, od jutarnjih časova, tražilo mesto više.


Danas se duž Lopatnice nalaze etno-kompleksi, koji u ponudi imaju prenoćišta i domaću hranu po relativno pristupačnim cenama. Izletišta na ovoj bistrojj, ali i prohladnoj rečici, ima na desetine, neka su pogodnija za porodice sa malom decom i neplivače, ali i postoje i prirodni vodopadi i mesta sa dubinom preko dva metra. Plaže su kamenite, a okolina pogodna za roštiljanje i kampovanje.

Ratkov vir


Nalazi se u kanjonu Žičke reke, na obroncima planine Stolovi. Udaljen je devet kilometra od centra Kraljeva. Ovo kupalište je pravi mali raj za sve one koji uživaju u relaksirajućoj masaži prirodnih vodopada. Iako deluje poprilično udaljeno od magistrale, automobili se mogu parkirati pokraj samog puta, koji prolazi pored kupališta.


Ipak, zbog strmih i klizavih litica, Ratkov vir nije najbolje odredište za najmlađe, kao ni one koji imaju strah od zmija, jer su vodene zmije redovni kupači na ovom neobičnom kupalištu.

Bela Stena- Zmajevac


Kupalište Bela Stena, smešteno je na reci Ribnici, u živopisnom planinskom selu Zmajevac. Pogodno je za porodice sa malom decom i neplivače. Već dugi niz godina, veliki broj Kraljevčana dolazi u Belu Stenu na kupanje, a u skorije vreme u Zmajevcu je izgrađen je i plažni bar na samom kupalištu, koji predstavlja sponu između tradicionalnog i modernog.

Automobili se mogu parkirati u neposrednoj blizini pored puta, a postoji i organizovan prevoz iz grada, koji dovozi kupače na plažu u toku sezone.

Biser Ibra


Izletnički centar ,,Biser Ibra” nalazi se na 12 kilometara od centra Kraljeva, nadomak magistralnog puta, u mestu Progorelica. Pored netaknute prirode i kupanja, posetioci imaju na raspolaganju i restoran, mogućnost spremanja jela uz pribor ljubaznih domaćina, ali i terene za odbojku, fudbal i stoni- tenis, kao i organizaciju druženja u prirodi, u vidu splavarenja Ibrom.


Što se uživanja u samoj reci tiče, ovaj izletnički centar preporučuje se dobrim plivačima, jer je Ibar u tom delu poprilično brz, ponegde i dubine preko dva metra. Za ljubitelje adrenalina, postoji i lijana, kojom se kupači mogu spustiti direktno u vodu.

Ušče Ribnice u Ibar


Ribnica je najveća reka koja celim svojim tokom, od 26 kilometara, prelazi preko teritorije grada Kraljeva. Gornji tok reke nalazi se u planinskom području između Stolova i Goča, gde obitava autohtona pastrmka potočarka. Donji tok reke je pogodniji za kupanje i izgrađen u jezerskim naslagama i krupnim rečnim nanosima.


Ušče Ribnice u Ibar, omiljeno je mesto tokom leta mnogih Kraljevčana, pogotovo Ribničana, koji na ovom mestu provode najtoplije dane. Sama plaža je kamenita i prostrana, a ulaz u vodu, u najvećem broju slučajeva, pogodan i za neplivače. Nažalost, iako je voda čistija u odnosu na Ibar (kod Gradske plaže), nesavesni sugrađani već godinama za sobom ostavljaju smeće.

Gočka reka i Meljanica


Iako najudaljenija od samog grada, izletišta prema Goču, omiljena su mesta mnogih porodica i mladih Kraljevčana, koji u velikom društvu, kampuju uz vodu, na obodima ove planine. Roštiljanje, druženje, čist vazduh i netaknuta priroda, i nekoliko stepeni niža temperatura, čine da posetioci ovom živopisnom predelu, ,,oproste” što nema dobro uređene plaže i mesta za kvalitetno kupanje.

Budući da su meteorolozi za naredni vikend najavili visoke temperature, a da su nam septembar i hladniji dani na pomolu, možda je ovo jedinstvena prilika da posetite neko (zaboravljeno) kupalište u blizini grada i pobegnete od sumorne svakodnevnice.

Ukoliko Vi imate predlog omiljene plaže nadomak Kraljeva, rado ćemo objaviti.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar