Kajmak već tradicionalno važi za jedan od omiljenih i neizostavnih priloga trpeza kraljevačkog kraja. Volimo ga ako je star, mlad, neslan ili malo slan. Volimo ga uz uštipke, proju, pršutu, prženice, u kačamaku ili samo da ga namažemo na parče hleba. Pravi ljubitelji ovog delikatesa složiće se u jednom- dobar kajmak ide uz svako jelo.

Turska,,kolevka” kajmaka

Kajmak je jedna od onih reči koja teško može da se prevede na neki drugi jezik, iako se u određenim varijacijama pravi i koristi u zemljama širom sveta. Reč kajmak je, najverovatnije,  turskog porekla  i u bukvalnom prevodu znači ,,topiti”. Pored Srbije, koristi se još u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. U Crnoj Gori se koristi reč ,,skorup” i označava površinski sloj, koru, masnoću, koja se nalazi na površini mleka.

No, ovaj specijalitet se, sa manjim ili većim razlikama, pravi i na Bliskom Istoku, Indiji, Mongoliji, Engleskoj, Rusiji, centralnoj Aziji, Iranu, pa čak i Keniji. U Turskoj, recimo, kajmak se najčešće jede kao slatkiš, i to sa medom ili uz druge tradicionalne istočnjačke dezerte.

Na listi kulturnog nasleđa Srbije

U planinskim predelima Srbije, ovaj mlečni proizvod je sastavni deo svake kvalitetne gastronomske ponude, ali i obavezna stavka u aranžiranju predela. Stoga, ne čudi podatak da su se čuveni kraljevački, uz čačanski i užički kajmak našli na listi kulturnog nasleđa Srbije.

Kajmak se najčešće  pravi od kravljeg mleka, iako postoje i razne varijacije od kozjeg ili ovčeg. Mladi kajmak ima blago kiseo ukus, dok stariji ima nešto oštriji šmek. Proces pravljenja kajmaka uključuje pet koraka: kuvanje mleka, kajmačenje, skidanje kore i zrenje. Mladi kajmak može odmah da se konzumira i najbolje je da se iskoristi u narednih nedelju dana.  Stariji, pak, ima duže vreme zrenja i rok trajanja mu je nekoliko meseci.

Prepoznajte domaći kajmak

Najbolji je domaći kajmak, kada ga domaćica direktno pravi od mleka tek izmužene krave. Industrijski kajmak, koji se sve češće nalazi na našem tržištu, prepoznatljiv je po tome što ima malo mleka, a više vode, kao i različitih biljnih masnoća. Daleko je ispod kvaliteta od kajmaka koji kupite od domaćica  na planini, jer u veštačkim uslovima nema bakterija koje su potrebne mleku da bi kajmak imao specifičan ukus, masnoću i strukturu vrhunskog delikatesa. Za najbolji kajmak smatra se onaj koji sadrži oko 65 procenata mlečne masti.

Uživajte, ali pažljivo!

Kajmak sadrži  proteine,  ali i značajnu količinu vitamina i minerala. Ipak, stručnajci smatraju da spada u nezdravu hranu zbog visokog procenta mlečne masti i holesterola, pa se ne preporučuje osobama sa viškom kilograma i srčanim problemima.

Kao i svinjska mast,  punomasni sirevi i puter, kajmak je  početkom osamdesetih godina smatran  za namirnicu  koju treba izbegavati, jer dopronosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, kada je i počela masovna potrošnja rafinisanog ulja.

Novije studije, pak, dokazale su da je šteta od ovih proizvoda daleko manja u odnosu na one koji se prave od industrijski rafinisanih ulja poput ulja, margarina i sličnih namaza.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.