Shogan Kameda nije mogao da gleda đubre na jednoj od najlepših srpskih planina i iako slučajni prolaznik, odlučio je da uredi godinama zapušten prostor

Japanac, Shogan Kameda, svojim nedavnim gestom zadivio je srpsku javnost, ali i naterao mnoge da se postide zbog nesavesnog i bahatog ponašanja svojih  sunarodnika, koji decenijama unazad ostavljaju smeće, od kog nastaju divlje deponije, često na mestima neverovatne prirodne lepote.

Jedna takva deponija na Staroj Planini, u blizini nekada poznatog hotelskog kompleksa ,,Stara”, godinama se samo ,,nadograđuje”.  Prizori koji svedoče o ljudskoj nebrizi i zapuštenosti nestvarno lepe prirode, razljutila je japanskog biciklistu, koji putuje svetom biciklom i obilazi zabačene prirodne lepote, a trenutno je putovanju kroz Srbiju.

Naime, nakon što je video kako izgleda prostor oko česme sa pijaćom izvorskom vodom,  Kameda je rešio da uzme stvari u svoje ruke i potpuno sam raščisti kompletan prostor i uništi otpad koji se godinama taložio. Za svega nekoliko dana, od doskarašnjeg legla zaraze i zmijarnika, napravio je oazu koja odiše lepotom, zelenilom i čistim planinskim vazduhom.

Japanac je svoj nesvakidašnji podvig, kao i fotografije pre i posle uređenja, podelio na svom Fejsbuk profilu uz komentar:

Očistio sam prostor oko česme sa pijaćom vodom na Staroj planini. Sačuvajmo prelepu prirodu Srbije.

Da li je bilo potrebno da neko iz Japana dođe i raščisti ono što mi godinama ignorišemo? Da li je moguće da divlja deponija u maloj državi na brdovitom Balkanu, više smeta slučajnom prolazniku iz Japana, nego njenim građanima?

No, možda ovaj neobični gest Kamede, bude povod da se bar još jedna od preko 1.600 divljih deponija u Srbiji, pretvori u prostor koji priliči čoveku.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar