Vanvremenska pesma ,,Selma putuje na fakultet” posvećena je dirljivoj mladalačkoj ljubavi iz Sarajeva, čija je muza, danas devedesetogodosnja starica, Selma Borić

Bijelo dugme, jedan od najčuvenijih bendova bivše Jugoslavije, iznedrio je mnogo vanvremenskih hitova, ali malo njih je nastalo na ovako originalan način kao pesma ,,Selma”, koja  govori o velikoj mladalačkoj ljubavi između Selme Borić i čuvenog pesnika i tekstopisca, Vlada Dijaka.

Naime, Dijak je inspirisan lepom Selmom i neizrečenim osećanjima prema njoj, napisao pesmu koju je mnogo godinma kasnije, najpre Goran Bregović, a zatim i Željko Bebek, oživeo za sva vremena.

Selma i Dijak , upoznali su se u Sarajevu, nakon Drugog svetskog rata, kada je Selma imala svega 16 godina. On je godinama osećao simpatije prema njoj, ali s obzirom da je bio sramežljiv, nikada joj nije priznao i sve je ostalo na simpatiji. Nikada se nisu ni poljubili, samo stidljivo zagledali.

Selma je rodom iz Zenice, ali je pohađala Drugu Žensku gimnaziju u Srajevu. Često je vikednom putovala kući vozom, a jedno od tih putovanja, pretočeno je stihove jedne od najlepših ljubavnih pesama na ovim prostorima. Dok je kretala ka peronu, srela je Vladu koji se ponudio da joj ponese kofer. Ispratio je u voz I nakon što je uvideo da je prozor do njenog sedišta razbijen, dobacio joj je reči koje su ušle u istoriju: ,,Selma ne naginji se kroz prozor”.

Nakon skoro trideset godina od čuvenog susreta na železničkoj sranici, u proleće 1975. godine, Selma je prisustvovala na koncertu Bijelog dugmeta u koncentroj dvorani ,,Vatroslav Lisinski”. Upravo tada je i Bregović najavio pesmu i prvi put otpevao  čuvene stihove, a Selma nije mogla da sakrije emocije.

Selma je u nekoliko intervjua priznala da je i Vlado bio njena velika ljubav, a 16 godina nakon njegove smrti, 2004. godine, objavila je zbirku poezije ,,Selma putuje na fakultet”, a kojoj se nalazi i dirljiva pesma ,,Sećanje na Vladu”.

Selma danas ima 90 godina i živi u Zagrebu. U intervjuu koji je dala za jedan banjalučki list, izjavila je da je starost veoma tužna, jer su joj skoro svi dragi ljudi preminuli. Ipak, svoje rođendane voli da obeleži, a redovan gost na slavlju, svake godine je izvođač pesme koja je učinila besmrtnom- Željko Bebek. Iako njene rođendane ne propušta, ulazak u desetu deceniju, proslavili su svečanije nego inače, uz čašu belog vina.

Tekst:

Selma putuje na fakuktet

Ona putuje, ja kofer nosim, molim

Težak je al’ posto njen je lično

Ja i taj kofer volim.

Selma, Selma

Zdravo, Selma

Putuj, Selma

I molim te, ne naginji se kroz prozor.

Selma,

Na ulasku u voz ti htedoh reć’

Nešto nježno, što izaziva pozor,

Al’ rekoh samo zdravo Selma

I molim te ne naginji se kroz prozor.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar