U vremenima kada smo, reklo bi se, više nego ikad svedoci porodičnog, vršnjačkog, akušerskog, svirepog nasilja nad životinjama, ali i korupcije, zloupotrebe službenog položaja u državnom sektoru, priča o uvek nasmejanoj, hrabroj policajki Slađani Gapan iz Kraljeva vraća veru u ljude i u naš odbrambeni sistem.


U gradu na Ibru svi imaju samo reči hvale o lepoj Slađi, zaposlenoj u Dežurnoj službi Policijske Uprave, koja je zbog izuzetnog požrtvovanja i hrabrosti da se sama, nenaoružana, uhvati u koštac sa fizički mnogo jačima od sebe, više puta nagrađivana, a neki od situacija kada je van radnog vremena jurila pljačkaše i postavljala razne “mamce” lopovima i danas se prepričavaju.


Sa druge strane, prati je glas i da ima ,,njuh” da oseti porodično nasilje, čak i tamo gde je na izgled situacija potpuno ,,čista”, pa nije mali broj, uglavnom, žena koje je, i danas kako sama kaže, zagrle na ulici kada je sretnu, jer je doprinela da se reše nasilnika i izađu iz začaranog kruga u kojem su godinama bile zarobljene.


I posle dvadeset godina rada u policiji, sa istim žarom i predanošću ova Kraljevčanka odlazi na teren kao i kada je počinjala, pa i ne čudi što je mnogi prvu kontaktiraju kada imaju problem sa prestupnicima. Često je baš ona prva osoba koju u pola noći pozivaju zabrinuti roditelji koji sumnjaju da im deca koriste narkotike ili da se druže sa ,,sumnjivim” društvom, jer znaju da Slađa takve stvari neće prepustiti slučaju i zažmuriti na jedno oko, već će se posvetiti detaljno, profesionalno, ali pre svega ljudski i iz majčinskog ugla, jer je i sama majka i zna koliko je teško u ovim vremenima vaspitavati adolescente.

Nekad prosto prilaziš srcem situaciji, pogotovo kada si roditelj. Znaš kakve sve opasnosti vrebaju, godinama to gledaš na terenu. Iako možda zbog prirode posla ne izgledam na prvi pogled tako, veoma sam srčana, emotivna i slaba na bilo koji oblik nasilja. Vrlo često umem da zaplačem u četiri zida. Jer, iako se trudim da odradim posao maksimalno profesionalno, ipak sam pre svega čovek, od krvi i mesa – za portal Zebra, kroz blagi osmeh, priznaje Slađa.


Jedna od najsvežijih neobičnih situacija u kojoj je sudelovala, desila ko se pre desetak dana kada je, van radnog vremena, u jednom frizersko-kozmetičkog salonu, doprinela da se otkrije žena, inače stalna mušterija, koja je, kako se pretpostavlja, mesecima krala pozamašne sume novca u tom kraljevačkom salonu.


Prema rečima vlasnice salona (ime poznato redakciji) Slađa je bila prva osoba koju se setila da pozove kada je uvidela da joj je nestao novac iz salona, nakon što je pogledala snimak krađe sa nadzornih kamera. Za samo nekoliko minuta, iako je tada imala slobodan dan, Slađa je već bila u salonu, osmislila ,,mamac” i zajedno sa kolegama organizovala akciju hapšenja dok je pomenuta mušterija i dalje bila na tretmanu i nije ni pomislila da je otkrivena i šta joj se “sprema”.


O Slađinim podvizima, opasnim, neočekivanim, pa čak i komičnim situacijama sa kojima se tokom prethodne dve decenije susretala na zadatku, mogla bi se napisati i knjiga, pogotovo ako uzmemo u obzir da je u pitanju žena koja sa razlogom nosi etiketu jedne od omiljenih ličnosti mnogih Kraljevčana, ,,običnih” ljudi koji čine dušu svakog grada.


Jovana Ristić

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.