Talenat za ovu neobičnu ,,umetnost na tanjiru” otkrila je sasvim slučajno tokom pandemije koronavirusa prošle godine kada je tragala za što kreativnijim načinima da sa sinovima provede dane u karantinu. Ubrzo, zajedno su postajali sve veštiji u dekorisanju hrane.



–U početku smo samo seckali voće i ređali u zanimljive oblike. S vremenom je moj stariji sin postojao sve maštovitiji, a i ja sve veštija, pa je sve ovo potpuno neočekivano preraslo u jedan vid umetnosti koja nije namenjena samo mališanima, već predstavlja neku vrstu mog izražavanja svakodnevnice kroz različite emocije i situacije – otkriva “Mama sa Limana”.
Kompletan proces oslikavanja nesvakidašnjih tanjira vidi kao veliku igru u kojoj deca uživaju, ali uz akcenat da su uključena u ceo proces pripreme hrane, a ne samo u dekorisanje.


-Ideja je bila da uključim decu u ceo tok pripreme hrane, počevši od kupovine, do toga kako se pere i održava voće i povrće, seckanje, kuvanje, serviranje, pa na kraju u dekorisanje i ukrašavanje jela, ukoliko, naravno, imaju interes i želju. Kako imam troje dece, mogu vam reći da nisu svi podjednako zainteresovani da sa nama spremaju i dekorišu hranu, koju na kraju, ipak, svi slatko poručkaju– dodaje naša sagovornica.

I pored šarenila i veselih motiva koji već na prvi pogled izazivaju radost na dečjim licima, njen instagram profil, ističe, nije namenjen samo najmlađima, s obzirom da se na postovima koje objavljuje nalaze i razni nesvakidašnji recepti i ozbiljne, komplikovane, umetničke kreacije koje nisu nužno povezane sa decom.

–Svaki post je priča za sebe. Dečje kreacije, uglavnom, ne zahtevaju puno veštine, samo malo mašte i umeće za seckanje, dok umetnički tanjiri poput Hrama Svetog Save, Katedrale u Novom Sadu, Makedonskog devojčeta iziskuju ozbiljan trud– pojašnjava Mama sa Limana.


Dvorac u “pesku”

Na početku je, priznaje, inspiraciju pronalazila na internetu, dok danas njene kreacije uglavnom čine autentične ideje koje sama osmišlja, a ideja za nove radove, kaže, ima na pretek.
Vojvođanske seoske kućice
Novi Sad kao večita inspiracija
Hram Svetog Save u Beogradu
Ukrašavanje namirnica vidi i kao jedan od načina preko kojeg možemo mališanima da približimo i neku zdravu, a ne tako njima omiljenu hranu. Uzrast deteta je, takođe, od velikog značaja.


Još jedna slana đakonija
–Dekorisanje treba da posluži pre svega kao igra koja podstiče da se izraze emocije, ali i učenje o hrani, bojama, teksturama, kao i da kod deteta probudi maštu, kreativnost, razvija strpljenje i motoriku. Za najjednostavnije dekorisanje hrane dete treba da ima bar dve i po godine. Sa tako malom decom treba da se prave jednostavniji oblici, poput cveta, pečurke, kućice, raznih geometrijskih oblika, životinjica- sve u skladu sa detetovim interesovanjem. Za ovakve, jednostavne tanjiriće nije potrebno da posedujemo neke veštine. Mame, u tom uzrastu, mališanima treba prethodno da pripreme voće i povrće i naseckaju tako da dečji prstići sami to poslažu.
Stariju decu, slobodno uključite u ceo proces i pripremu tanjirića, seckanje i dodavanje više detalja. Deci od četiri godine dovoljna je samo skica, a oni sami mogu da kreiraju priče– ističe Danče.
Iako prevashodno uživa u spremanju hrane, dekorisanju tanjira i kreiranju zanimljivih priča, njen neobičan hobi prepoznali su i određeni brendovi, pa je Danče odnedavno od svoje kreativnosti počela i da zarađuje, tako što za njih kreira tanjiriće sa motivima koje traže.

I za kraj, ,,Mamu sa Limana” zamolili smo da onim mamama čije ruke nisu tako vešte, otkrije postupak pravljenja jedne od bržih i jednostavnijih čarolija na tanjiru koje viđamo na njenom instagram profilu.
Recimo, kako bismo napravili ove preslatke kuce sa slike potrebno je:
1 kg brašna, 12 l vode, 1 kvasac, 1 kašika soli, 1 kašika šečera, 3 do 4 kašike vode
Postupak:
Aktivirajte kvasac uz deo vode, šećera i kašiku brašna, zamesite glatko testo i ostavite da naraste. Zatim, napravite željene forme tako što ćete da formirate lopte od oko 70 grama, zatim, zasecite ih sa obe strane kratkim rezom kako biste dobile uši, a okice i nos pravite od maslina. Skoro već gotove kuce premažete sa umućenim jajetom. Pecite na 220 stepeni, oko 20 minuta dok blago ne zarumene.
Prijatno!
i za kraj, tu je i jedna ZEBRA. 🙂

Jovana Ristić