,,Mama sa Limana” je naziv instagram profila Danče Tomašević, mame iz Novog Sada, čije nesvakidašnje kreacije na kuhinjskim tanjirićima iz dana u dan oduševljavaju veliki broj korisnika društvenih mreža. Od veselih, jednostavnih motiva koje pravi zajedno sa svojim mališanima, do ozbiljnih preukusnih umetničkih dela, za koje teško da možemo da pretpostavimo da su nastali isključivo od namirnica koje u datom trenutku ima u svom frižideru.

Od Diznijevih junaka, do Hrama Svetog Save, raznih simbola Novog Sada, makedonske narodne nošnje, preko ozbiljnih tema iz naše svakodnevnice i radova koji skreću pažnje na određene društvene probleme. Danas, kreativna Danče ne prestaje da izaziva reakcije mnogih pratilaca, ali i brendova koji su sve zainteresovaniji za saradnju sa njom.


Talenat za ovu neobičnu ,,umetnost na tanjiru” otkrila je sasvim slučajno tokom pandemije koronavirusa prošle godine kada je tragala za što kreativnijim načinima da sa sinovima provede dane u karantinu. Ubrzo, zajedno su postajali sve veštiji u dekorisanju hrane.

Petrovaradin


U početku smo samo seckali voće i ređali u zanimljive oblike. S vremenom je moj stariji sin postojao sve maštovitiji, a i ja sve veštija, pa je sve ovo potpuno neočekivano preraslo u jedan vid umetnosti koja nije namenjena samo mališanima, već predstavlja neku vrstu mog izražavanja svakodnevnice kroz različite emocije i situacije – otkriva “Mama sa Limana”.


Kompletan proces oslikavanja nesvakidašnjih tanjira vidi kao veliku igru u kojoj deca uživaju, ali uz akcenat da su uključena u ceo proces pripreme hrane, a ne samo u dekorisanje.


-Ideja je bila da uključim decu u ceo tok pripreme hrane, počevši od kupovine, do toga kako se pere i održava voće i povrće, seckanje, kuvanje, serviranje, pa na kraju u dekorisanje i ukrašavanje jela, ukoliko, naravno, imaju interes i želju. Kako imam troje dece, mogu vam reći da nisu svi podjednako zainteresovani da sa nama spremaju i dekorišu hranu, koju na kraju, ipak, svi slatko poručkaju– dodaje naša sagovornica.


I pored šarenila i veselih motiva koji već na prvi pogled izazivaju radost na dečjim licima, njen instagram profil, ističe, nije namenjen samo najmlađima, s obzirom da se na postovima koje objavljuje nalaze i razni nesvakidašnji recepti i ozbiljne, komplikovane, umetničke kreacije koje nisu nužno povezane sa decom.


Svaki post je priča za sebe. Dečje kreacije, uglavnom, ne zahtevaju puno veštine, samo malo mašte i umeće za seckanje, dok umetnički tanjiri poput Hrama Svetog Save, Katedrale u Novom Sadu, Makedonskog devojčeta iziskuju ozbiljan trud– pojašnjava Mama sa Limana.

Igre iz Makedonije


Na početku je, priznaje, inspiraciju pronalazila na internetu, dok danas njene kreacije uglavnom čine autentične ideje koje sama osmišlja, a ideja za nove radove, kaže, ima na pretek.


Ukrašavanje namirnica vidi i kao jedan od načina preko kojeg možemo mališanima da približimo i neku zdravu, a ne tako njima omiljenu hranu. Uzrast deteta je, takođe, od velikog značaja.

Zimske čarolije


Dekorisanje treba da posluži pre svega kao igra koja podstiče da se izraze emocije, ali i učenje o hrani, bojama, teksturama, kao i da kod deteta probudi maštu, kreativnost, razvija strpljenje i motoriku. Za najjednostavnije dekorisanje hrane dete treba da ima bar dve i po godine. Sa tako malom decom treba da se prave jednostavniji oblici, poput cveta, pečurke, kućice, raznih geometrijskih oblika, životinjica- sve u skladu sa detetovim interesovanjem. Za ovakve, jednostavne tanjiriće nije potrebno da posedujemo neke veštine. Mame, u tom uzrastu, mališanima treba prethodno da pripreme voće i povrće i naseckaju tako da dečji prstići sami to poslažu.

Stariju decu, slobodno uključite u ceo proces i pripremu tanjirića, seckanje i dodavanje više detalja. Deci od četiri godine dovoljna je samo skica, a oni sami mogu da kreiraju priče– ističe Danče.


Iako prevashodno uživa u spremanju hrane, dekorisanju tanjira i kreiranju zanimljivih priča, njen neobičan hobi prepoznali su i određeni brendovi, pa je Danče odnedavno od svoje kreativnosti počela i da zarađuje, tako što za njih kreira tanjiriće sa motivima koje traže.


I za kraj, ,,Mamu sa Limana” zamolili smo da onim mamama čije ruke nisu tako vešte, otkrije postupak pravljenja jedne od bržih i jednostavnijih čarolija na tanjiru koje viđamo na njenom instagram profilu.

Recimo, kako bismo napravili ove preslatke kuce sa slike potrebno je:


1 kg brašna, 12 l vode, 1 kvasac, 1 kašika soli, 1 kašika šečera, 3 do 4 kašike vode

Postupak:


Aktivirajte kvasac uz deo vode, šećera i kašiku brašna, zamesite glatko testo i ostavite da naraste. Zatim, napravite željene forme tako što ćete da formirate lopte od oko 70 grama, zatim, zasecite ih sa obe strane kratkim rezom kako biste dobile uši, a okice i nos pravite od maslina. Skoro već gotove kuce premažete sa umućenim jajetom. Pecite na 220 stepeni, oko 20 minuta dok blago ne zarumene.


Prijatno!

i za kraj, tu je i jedna ZEBRA. 🙂

Jovana Ristić

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.