U dolinama reka Ibar i Raška, od Kraljeva ka jugu, rođena je srpska srednjovekovna država, u narodu poznata kao Dolina jorgovana- mitsko i ljubavno zaveštanje jednog srpskog kralja prema voljenoj ženi

Već sedam vekova cveće jorgovana krajem aprila svojom bojom i mirisom krasi čitavu Ibarsku klisuru i otkriva jednu od najromantičnijih legendi sa ovih prostora. Naime, legenda kaže da je kralj Uroš I, sin Stefana Prvovenčanog, sredinom 13 veka,  iz velike ljubavi prema francuskoj plemkinji Jeleni Anžujskoj, naredio da se duž ove  nepristupačne doline (oko 270km) pred njen dolazak zasade plavi jorgovani, kako bi se buduća kraljica osećala kao u rodnoj Provansi.

Dobro vece. Zaboravljen novcanik u taxi vozilu u Beogradu. Ako neko poznaje taksiste ili radi zamolila bih za pomoc da se pronadje a za uzvrat bih uplatila 4000 zanekog korisnika. Novcanik je crne boje Tommy Hilfinger, licna karta je na Ime Nikola Stupar. Postenog nalazaca bi castili sa odredjenim iznosom. U novcaniku se nalazi I firmina Kartica. Molim Vas vratite mi veru da posteni ljudi I dalje postoje. Zvali smo taxi udruzenja naravno niko nije ”nasao” novcanik. Ako se ne pronadje novcanik taj koji je uzeo neka se stidi. Hvala svima koji pomognu.

Iako je ta pokrajina poznata po lavandi, a ne jorgovanima, ovaj romantičan gest dostojan i mnogo većih kraljeva zauvek je vezao srce lepe Francuskinje za divlju i neobičnu zemlju u kojoj će ostati upamćena kao omiljena kraljica, mezimica običnog naroda, a kasnije i svetica.

U Dolini jorgovana, Jelena je sama živela više od pola veka. Osim kao plemenita vladarka i majka budućih kraljeva Dragutina i Milutina, ostala je upamćena i kao velika prosvetiteljka. Veruje se i da je njena biblioteka – knjigohranilište- jedna od prvih u Srbiji. Smatra se i prvom srpskom učiteljicom, budući da je opismenjavala mlade devojke ovoga kraja.

Osim drveta jorgovana prelepog mirisa, u dolini se nalazi još jedan simbol kulturnog i političkog procvata srpske države, njena zadužbina -manastir Gradac. Smatra se da je izgrađen u periodu od 1277. do 1282. godine, kada je državom vladao njen sin, kralj Dragutin. Od Raške je udaljen dvadesetak kilometara. Nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Nežnu kraljicu dobrog srca crkva je nakon smrti kanonizovala kao sveticu, a u njenu čast se početkom maja održava međunarodna manifestacija ,,Dani jorgovana”, kada osim Kraljeva, ožive i srednjovekovni grad Maglič i manastir Žiča.

Da li je priča o jorgovanima duž Ibarske klisure plod mašte koji se prepričava iz generacije u generaciju ili stvaran podvig ljubavi prema voljenoj ženi, nikada nije utvrđeno, budući da ovo mesto raskošne lepote vekovima predstavlja prožimanje istorije, kulture, tradicije, mešanje velikih događaja u spletu sa legendama, gde stvarni istorijski događaji često izgledaju kao bajka, a mitovi i legende, svojom uverljivošću i smislom liče na realna dešavanja.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.