Bliže se hladni dani, a mnogi roditelji su već uveliko u potrazi za idealnom planinskom idilom u kojoj će provesti nekoliko dana sa mališanima na čistom vazduhu. Ipak, roditelji malih beba, zbog oprečnih stavova, i ove godine su u nedoumici- da li se sa bebom treba uputiti ka planini ili je, ipak, sigurnije sačekati iduću godinu?


Iako u narodu i dalje postoje uverenja da sa bebom mlađom od godinu dana ne treba putovati (nigde), većina domaćih, ali i svetskih pedijatara smatra da boravak na planini umerene nadmorske visine blagotvorno utiče na bebin imunitet, a pogotovo na disajne organe. Ipak, da bi se sprečile potencijalne neželjene situacije, postoje određena pravila koje treba slediti kako pre polaska, tako i za vreme kompletnog boravka na planini.

Oprez sa velikim nadmorskim visinama


Prema najnovijim studijama iz pedijatrije, kada su u pitanju dečica mlađa od dve godine, odlazak na planine više od 1.600 metara savetuje se isključivo sasvim zdravoj deci, jer oslabljen organizam i dalje nije u stanju da se u potpunosti prilagodi drugačijim klimatskim uslovima. Planine iznad 3.000 metara nadmorske visine mogu, zbog niskog vazdušnog pritiska, odnosno razređenog vazduha, kod mlađe dece izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.


Ukoliko ste u mogućnosti, pre polaska preventivno posetite pedijatra, kako biste bili sigurni da mališan nema neku pritajenu infekciju ušiju, anemiju ili šum na srcu- jer su ovo problemi koji mogu da se pogoršaju na većim visinama.

decijifotograf_mn

Postepeno privikavanje


Da li ste tip osobe koji ne voli da pravi pauze u vožnji već želi što pre da stigne na željenu destinaciju? Kada imate bebu, morate da promenite ovu naviku i praviti što češće pauze u putu, a OBAVEZNO nakon što stignete na visinu od 1.200 metara, da bi beba imala dovoljno vremena da se privikne na promenjene atmosferske uslove. Tokom penjanja ponudite joj vodu i redovne (među)obroke, da biste smanjili pritisak i bol u ušima. Isto pravilo važi i kada se budete vraćali i spuštali niz planinu.

Nigde bez zaštitne kreme


Ukoliko se tokom zimskih meseci opredelite za boravak na planini sa bebom, imajte na umu da je planinski vazduh uglavnom suv i hladan, što bez adekvatne pripreme može da izazove laringitis. Bebe ne mogu puno da se kreću i zbog toga su podložnije prehladi od nas. Zbog toga, pri svakom izlasku iz hotelske sobe na vazduh koji ,,reže” bebu dobro ušuškajte, stavite joj rukavice, šal, kapu i pokrijte je ćebetom ili grejačem za stopala. Redovno joj vlažite kožu posebnim dečjim kremama namenjenim za hladne dane da biste je zaštitili od suvog i hladnog vazduha i sprečili promrzline na osetljivoj koži.

Pixabay

Sunce je (ne)prijatelj!

Svi znamo koliko je bebama potreban vitamin D, ali velika količina sunčevih zraka sa sobom nosi i potencijalne opasnosti. Ono što često tokom zimskih meseci stavljamo u drugi plan, a baš tada je na planini preko potrebno, jeste visoka zaštita od UV zraka, koji su u tom periodu još intenzivniji, jer se reflektuju od sneg. Dakle, OBAVEZNO zaštitite oči i kožu vaše bebe zaštitnom kremom posebno namenjenom bebama sa faktorom 50 (ili višim faktorom ako uspete da pronađete u domaćim drogerijama). Lekari ne preporučuju nošenje dece u leđnim nosiljkama u zimskim uslovima. Naime, opasnost od prehlađivanja ili čak smrzavanja isuviše velika.

Lekovi za svaki slučaj


Na svaki put, a pogotovo na zimovanje mame i tate treba da ponesu i nekoliko osnovnih lekova. Prvi na listi su svakako lekovi za obaranje temperature (pr. paracetamol) u sirupu ili kao supozitrije (čepići). Tu si i lekovi protiv alergije, dok antihistamike u obliku masti ne treba koristiti. U ,,mini apoteku” stavite i kapi za nos, a poželjno je i neki antibiotik širokog spektra. Naravno, pre polaska na odmor, posavetujte se sa vašim pedijatrom o načinu eventualne primene. Sve ovo staje u mali neseser, a nije na odmet imati kod sebe. Naravno, poneti antibiotik ne treba samoinicijalno ,,uključivati”, ali će doktoru koji pregleda dete na planini biti lakše ako imate spreman antibiotski sirup, koji je dete već koristilo i nema alergijskih reakcija na njega.

decijifotograf_mn

Prednosti planine jače od mana

Kao i letovanje, zimovanje sa malom bebom sa sobom nosi određene rizike, a većina njih može da se spreči. Ipak, nema ništa zdravije nego prošetati bebu po čistom planinskom vazduhu kada je lep, sunčan dan. Ukoliko se pridržavamo osnovih ,,pravila” i prepoznamo potrebe bebe, nema razloga da celoj porodici uskratimo nekoliko dana uživanja u svim blagodetima planine, koji će bez sumnje pozitivno uticati na zdravlje Vaše bebe na duže staze.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar