Pomozimo malom Nikoli!
SMS: 805 na 3030!

Našoj redakciji javio se tata Nikole Rakića, četvorogodišnjeg dečaka, koji boluje od retkog oblika cerebralne paralize, u nameri da se što veći broj ljudi upozna sa situacijom ovog mališana i u skladu sa svojim mogućnostima pripomogne da se Nikoli omogući preko potrebno lečenje i šansa za normalan život .

Nikola se leči u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i u Banji Koviljači. Može delimično da sedi i puzi. Još uvek ne stoji i ne hoda.

Nikola je treće dete iz zdrave i uredne trudnoće. Rođen je u četrdesetoj nedelji, carskim rezom, sa ocenom 9/9. Već drugog dana života dobija infekciju i neonatalne konvulzije. Prebačen je na neonatologiju na Institutu za majku i dete. U trećem mesecu je rađena magnetna rezonanca glave, a nalazi su: redukcija bele moždane mase, proširene desne komore.


U sedmom mesecu od strane fizijatra IMD, šalje se u Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, gde mu je i uspostavljena dijagnoza spastička diplegična cerebralna paraliza, hipertonija mišića leve ruke i obe noge. Nikola, takođe, ima i strabizam i potrebna mu je operacija.


Mentalno je očuvano dete, malo kasni za vršnjacima, ali sve razume i može da govori. Ima veliku želju da stane na svoje noge.


Da bi Nikola napravio svoje prve korake, pored toga što je već imao jednu operaciju fibrotomije mišića, potrebno je još operacija, fizikalnih terapija i ortopedskih pomagala.

Kako bi još više napredovao na govornom području, potrebni su tretmani logopeda i defektologa.


Za Nikoline prve korake! Budimo humani!

Samo jedan dan ako se odreknemo jednog pića ili paklice cigareta, nama neće značiti puno, a za ovog švrću može biti od životne važnosti!


Pomozimo Nikoli!
Slanjem SMS poruke: Upišimo 805 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human805 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043095-65
Uplatom na devizni račun: 160600000004335367
IBAN: RS35160600000004335367
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka na zvaničnoj stranici Humanitarne fondacije ,,Budi human”.


O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar