U proteklih dvadesetak dana, što od hladnoće, sto od štenećaka i ostalih smrtonosnih virusa, u velikim mukama, ugunuo je veliki broj uličnih pasa u centralnim ulicama Kraljeva. Na ove stresne prizore, građani su mahom okretali glavu, ali ne i Mia Lazović, mlada Kraljevčanka koja zajedno sa još nekoliko plemenitih sugrađana, ovog decembra čini sve da se preostalim preživelim psima pruži šansa za izlečenje.

Prema njenim rečima, gotovi svi ulični psi koji borave u centru grada su trenutno zaraženi, i sasvim sigurno, ukoliko se ne budu lečili i bili zbrinuti- uginuće vrlo brzo . Nažalost, čak i ako im bude pružena adekvatna medicinska nega, većina neće dobiti bitku sa opasnim virusom, jer je smrtnost izuzetno visoka.

Mnogi od njih su godinama na ulici, toliko da su vremenom postali “maskote” grada i miljenici mnogih Kraljevčana. Sa druge strane, sve je veći broj nesnađenih rasnih pasa koji su do skoro bili kućni ljubimci, živeli u toplim domovima, ali su vremenom dosadili svojim vlanicima, i ove hladne zimske dane provode na ulici, gladni i u stravičnim bolovima.

Na ove prizore, Mia, koja i sama brine o velikom broju pasa, nije mogla da ostane imuna. Dva obolela ulična psa su lečena, ali i pored terapije, vrlo brzo su uginula, jer su, takoreći, lečena na ulici, odnosno nije se našao nijedan dobrovoljac koji bi im pružio parče garaže, šupe, podruma svoje kuće dok traje lečenje. Ugunuli su na ulici. Sami. U bolovima. Na hladnoći. Daleko od svih.

Upravo iz ovih razloga, Mia je došla na ideju da se oboleli psi sklone sa ulice dok traje lečenje, a da se onim malobrojnim zdravim psima naprave kućice koje bi ih koliko-toliko spasile od predstojećih ledenih dana. U toj nameri pomoglo joj je nekoliko Kraljevčana, takođe, ljubitelja životinja. Ipak, prema njenim rečima, za srećan epilog, to nije dovoljan broj ljudi.

-Pronašli smo staru, nedovršenu kuću u neposrednoj blizini grada za 20 evra, što je odlično. Bolesne pse ćemo prebaciti tamo. Na taj način, dobiće šansu da prežive. Za veliki broj njih obezbedili smo novac za lečenje, koje nije nimalo jeftino. Trenutno su nam najpotrebniji dobrovoljci koji bi pse vodili na terapiju kod veterinara, jer nas nekoliko ne možemo sve da postignemo- objašnajva ova humana Kraljevčanka.

Tople kućice za zdrave pse biće postavljene na svim onim mestima u gradu, gde inače spavaju ulici psi.

Sve kućice su od stiropora i OSB tabli. Sakupili smo novac za materijal. Za sada, biće postavljeno najmanje 15 kućica. Veliku zahvalnost dugujemo i gospodinu iz Adrana koji je pristao da bez novčane nadoknade sklopi kućice. Naravno, dobrodošao je svaki dobrovoljac koji bi mu pomogao, kako bi kućice bile što pre gotove – ističe Mia.

Za one koji žele da finansijski pripomognu lečenje ostalih zaraženih pasa, novac mogu da odnesu lično u veterinarsku ambulantu “Bojan vet”, koja već godinama na razne načine izlazi u susret građanima koji spasavaju ulične pse.

Dobrovoljci koji žele da pripomognu u odvoženju pasa na terapiju i sklapanju kućica mogu da kontaktiraju Miu na broj telefona: 064/1111165. Hrana je obezbeđena za naredni period.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da ovoj humanoj devojci i njenim “saborcima” poželimo da istraju u plemenitoj zamisli- jer samo jedan spasen život vredniji je od najskuplje novogodišnje rasvete i dekoracije.

Srećno!🍀

Jovana Ristić

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.