U mnogim evropskim metropolama već godinama postoje “humani kontejneri”, posebni kontejneri za odlaganje polovne garderobe, koja odlazi najsiromašnijim porodicama i pojedincima na rubu egzistencije.

Jedan ovakav kontejner zatekli smo i ispred popularnog tržnog centra u Podgorici i zapitali se koliko bi ovakva zamisao dobrodošla svakom gradu u Srbiji.

Prilikom sezonskog sređivanja garderobera, odevni predmeti koje više ne koristimo, uglavnom, završe na pogrešnim mestima. Svi smo, nažalost, barem jednom, stare stvari “pretvorili ” u krpe za čišćenje, ili ostavili pored kontejnera, jer u tom trenutku nismo znali gde bismo ih odneli.

Sa druge strane, čak i kada mislimo da smo učinili dobro delo i pomogli nekome, često se dešava da naša garderoba završi kod preprodavaca polovne robe, a ne kod nekoga kome bi zaista značila.

Ovakav jedan kontejner u centralnim gradskim ulicama, pogotovo, tokom zimskog perioda, u ovim teškim vremenima, značio bi mnogima. Samo jedna stara jakna ili cipelice koje su mališani prerasli, dobrodošla bi nekome da lakše prebrodi hladne dane.

Kakva je procedura za dobijanje humanog kontejnera, još nismo uspeli da saznamo, kao ni na koji način bi se regulisalo da polovna garderoba završi na “pravim” mestima.

No, humani kontejner je, svakako, akcija koju bi trebalo da podrži svaka opština u Srbiji, jer uz minimalan trud, svako od nas može bar na trenutak postati bolji čovek.

Koje je vaše mišljenje na ovu temu? Da li biste potpisali peticiju za uvođenje humanog kontejnera u vašem gradu? Pišite nam u komentarima.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.