Dok se Ibar postepeno povlači nakon jučerašnjih poplava, pa su mnogi iz ugroženih područja konačno odahnuli, meštani kraljevačkih sela duž Zapadne Morave su veoma zabrinuti, jer reka, kako tvrde meštani , iz sata u sat nadolazi i preti da ponovi prošlogodišnje prizore.


Potopljeno je nekoliko kuća u Sirči, Adranima, objekti u sklopu domaćinstva u Oplanićima, dok je Jabučar, pravac koji spaja Adrane i Oplaniće u potpunosti pod vodom. U Obrvi je, takođe, Zapadna Morava poplavila više kuća tokom jučerašnjeg dana, a voda se ne povlači i pored lepog vremena.


Meštani ovih sela već su navikli na slične prizore, pa su većinom na vreme sklonili stoku iz torova, ali su veoma zabrinuti za svoje domove, koji su, uglavnom, potpuno renovirani nakon prošlogodišnjih poplava, ali i za posejane kulture, koje posle plavljenja nisu za upotrebu, pa samim tim i sav trud i uloženi novac preko noći ,,padaju u vodu”.

Jedan od ogorčenih meštana Sirče, Andrija S. kome je u prošlogodišnjim poplavama stradala kuća, tvrdi da meštanima ovog sela ostaje samo da se mole Bogu da ih poplave zaobiđu, jer ne znaju više kome da se obrate za pomoć pre nego što ne bude kasno.


Grdica, pak, takođe, poznata po čestom izlivanju Zapadne Morave i plavljenju kuća duž priobalja, nakon izgradnje bedema, nije ugrožena.


Osim u moravskim selima, veoma teška situacija je i u selima duž reke Studenice, koja je potopila kompletna domaćinstva, a posebno je kritično u Mlanči, gde se procenjuje da je napravljena višemilionska šteta.


Osim velike materijalne štete, reka Studenica je juče odnela i dva života, bračni par Bogojević iz sela Đakovo, što je i najveća tragedija ovih poplava.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar