Bujica je nosila splav na Ibru, a prizori nisu obećavajući ni u Mataruškoj Banji

Usled velike količine padavina i izlivanja reka, sedam opština u Srbiji proglašeno je vanredno stanje, a 48 ljudi je evakuisano iz svojih domova.


Posebno dramatična situacija je u Kraljevu, koje je pre svega dve nedelje pogodilo nevreme. Usled velike količine padavina i jakog vetra, jutros oko 7:20 časova, Ibar je, doslovce nosio sve pred sobom, uključujući kultni splav-kafić ,,Kraljica”, kog je za svega nekoliko minuta bujica odnela više stotina metara.


Okupljeni Kraljevčani ostali su nemi na ovaj prizor, strahujući od velike tragedije koja se može dogoditi ukoliko ga neko ne zaustavi na vreme. Inače, ovaj splav je u proteklih godina, na sličan način, već stradao u velikim poplavama, koje, nažalost, ne zaobilaze grad na Ibru.


Slična situacija je i u Mataruškoj Banji, gde Ibar ponovo preti da se izlije iz korita i poplavi veliki broj okolnih kuća. Mataruška Banja je česta meta poplava, a samo u junu prošle godine, poplavljeno je na desetine kuća.

Prema našim saznanjima, situacija je posebno dramatična u zaseoku Rastoka.


Zapadna Morava je ovaj put , reklo bi se, nešto ,,mirnija” , pa padavine, koje traju 24 časa ( sa jednom malom ,,pauzom” juče oko 17 časova) osim nekoliko privatnih splavova koji su oštećeni, nisu nanele veću materijalnu štetu. Međutim, ukoliko kiša ne prestane, reka preti da se izlije iz korita.


Ipak, vremenska prognoza za naredne dane uliva nadu da će ove godine Kraljevo i okolna sela zaobići poplave velikih razmera, jer se u narednom periodu očekuje sunčano vreme i bez padavina.

Uskoro nove fotografije sa lica mesta.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar