Dunja Banjac i njena petogodišnja kćerka Iva, sasvim spontano ,,zagrebale su vrh ledenog brega”, zasukle rukave i očistile zapušten dečji pakić u Mataruškoj Banji, jedino mesto za igru tamošnjih mališana

O katastrofalnom stanju parka u Mataruškoj Banji već smo pisali. Mnogi su tada na društevrnim mrežama sugerisali da će, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći da se park očisti. Ipak, sve je ostalo na rečima, dok jedna mama juče nije rešila da uzme stvar u svoje ruke.


Naime, meštanka Dunja Banjac, dok je šetala sa svojom petogodišnjom devojčicom Ivom, ugledala je decu kako se igraju pored, kako kaže, legla zaraze, i samoinicijalno odlučila da njih dve zajedno momentalno ,,zasuku rukave” i očiste veliku količina smeća, koja se mesecima taložila.


Dovela sam Ivu u parkić i nakon što sam videla kako se deca igraju među svim onim smećem, zamolila sam tatu da mi doveze autom grabulje, kese i rukavice, da pokupim đubre i odvezem do prvog praznog kontejnera. Ne smatram da sam uradila nešto bitno, niti vredno pomena, samo sam zagrabala vrh ledenog brega, kao dokaz da se ipak sve može ako se dovoljno želi-objašnjava Dunja.


Ono što joj je veoma bitno u celoj priči jeste to što je mala Iva entuzijastično prihvatila ideju o čišćenju dečjeg parkića i da je sve vreme ,,rame uz rame” sa majkom skupljala đubre.


Parkić i jeste moja odgovornost, moja i svih ostalih roditelja i mešatana. To što sam izdvojila deo dana da pokupim smeće koje se mesecima taložilo, i nije velika stvar, ali to što sam naučila jednog malog čoveka da voli i čuva svoje- e to jeste velika stvar. Želja mi je da se konačno meštani skupe i da koliko možemo, zajedno doprinesemo da Mataruška Banja ponovo postane pristojno mesto za život-
za portal Zebra, istakla je ova vredna mama.


Nadamo se da će Dunjin i Ivin gest, biti podstek i drugim meštanima ne samo Mataruške Banje, već i drugih okolnih mesta da se pokrenu sa mrtve tačke i učine nešto korisno za svoju zajednicu.


Ako su devojčica od pet godina i njena mama, koja je pritom u drugom stanju, mogle da urede jedini prostor za igru mališana u Mataruškoj Banji, zašto svako od nas ne bi mogao da da svoj mali doprinos svojoj zajednici? Svet bi postao lepši, zar ne?

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

1 Komentar

  • Ne slazem se. Ova mama je trebalo biti odgovorna prema detetu koje nosi, doba je korone, po asfaltu, bilo parku, putu, ljudi bacaju maramice, izvinjavam se pljuju, sav otpad pun je bakterija, a moguce i sigurno virusnih cestica. Ova mama je morala imati masku, i setati devojcicu trenutno u nekom cistijem delu, a ovaj gest ostaviti za neka manje opasna vremena. Ovaj teren nije dezinfikovan, cak i ovo sedanje gde je hiljadu rukica dohvatilo, nije u redu da mama koja nosi bebu, bas sada uredjuje. Vrlo smo neodgovorni prema sebi. Stava sam da je bolje , za nju, da je pozvala nekog svog da to radi, nego licno ona, jer korona + DRUGO STANJE, nije za ovakvu pricu. Ne podrzavam.

Ostavi komentar