Trofej Nebeskih stolica je autentično, nedovoljno afirmisano skijaško i snoubord takmičenje na severu Kosova i Metohije, koje se već tradicionalno održava nadomak Leposavića, u organizaciji nekolicine entuzijazista, članova istoimenog kluba i meštana koji se na svaki način trude da u ovim teškim vremenima za tamošnje življe tokom nekoliko januarskih dana oboje tamnu i neizvesnu svakodnevnicu.

Ono što je, takođe, specifično za ovo takmičenje, jeste da se organizuje u nekoliko kategorija, tj. u klasi juniora i seniora, a ,,šlag na torti” predstavlja revijalno takmičenje- trke slamenih džakova, koje se održava uvek na kraju manifestacije u dve kategorije- deca i 65+ odrasli, što predstavlja posebnu atrakciju koja, prema rečima organizatora,  treba da podseti starije žitelje  ovih krajeva na srećno detinjstvo.

Kup se organizuje od 2017. godine uz pauzu tokom Kovid pandemije, a održava se u januaru ili februaru, kada su snežni uslovi najpovoljniji.

Na svakom takmičenju učestvuje oko 50 takmičara u svim kategorijama, a manifestaciju poseti oko 400 gledalaca, meštana, žitelja opštine Leposavić, ali i gledalaca iz drugih krajeva koji su po pravilu puni utisaka i oduševljeni čitavom idejom. Inače, klub poseduje sopstveni ski-lift od 110m, kapije za slalom i snoubord, kao i izuzetno  kvalitetno urađenu startnu i ciljnu kapiju. Svake godine obezbeđeni su pehari, medalje i diplome za pobednike.

Prema rečima Slaviše Tomića, predsednika kluba ,,Nebeske stolice”, ovo takmičenje, ali pre svega  druženje tokom takmičarskih dana,  od  nemerljivog su  značaja za malobrojne žitelje podno Pančićevog vrha i Nebeskih stolica.

Kup Nebeskih stolica predstavlja potencijalnu iskru koja bi podstakla razvoj skijaškog i planinarskog turizma i u ovim krajevima. Cilj je da nema ,,druge strane” Kopaonika, već da se planina razvije i na ovom delu, što apsolutno zaslužuje. Možemo reći da je ovo čist entuzijazam članova kluba,  koji sa velikim ličnim zadovoljstvom organizuju ovo egzotično, nesvakidašnje skijaško takmičenje. Nije lako za jedan dan pretvoriti livadu u trkački poligon, tako da je veliki i odgovoran posao na nama. Trku  medicinski obezbeđuje lekarska ekpa i pripadnici Gorske službe spasavanja– ističe Tomić.

On je podsetio i na veliki turistički potencijal ovog, nažalost, pomalo zaboravljenog dela Kopaonika, koji bi uz određena ulaganja mogao da doprinese kompletnoj turističkoj ponudi, posebno naglasivši nedostatak crveno-crnih staza, koje bi zasigurno ,,privukle” ljubitelje novog adrenalina.

 -Naš predlog je da se takve staze realizuju na dve lokacije: Nebeske Stolice i potez od Pančićevog vrha prema Crnom osoju. To su dve izuzetno atraktivne lokacije sa puno snega tokom sezone, koje bi učinile Kopaonik mnogo atraktivnijim centrom, a pripadaju ataru Belog Brda  i opštini Leposavić. Takođe, ove dve lokacije naslanjaju se na stazu Krčmar, tako da proširenje ski-centra ne bi zahtevalo velika ulaganja. Ujedno bismo  pozvali menadžment Ski centra Kopaonik da uzme u razmatranje ovu našu ideju, a mi smo spremni da učestvujemo u njenoj realizaciji kao konstruktivni saradnici. – naglašava naš sagovornik.

Snoubord i skijaški klub ,,Nebeske stolice”uživa materijalno-tehničku podršku opštine Leposavić kao i  brojnih društveno odgovornih privrednih subjekata iz Leposavića i okoline koji su prepoznali i cene angažovanje članova kluba.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.