Za sutra je planirano prinudno rušenje dva poslovna objekta u centru Mataruške Banje od strane Građevinske inspekcije, iako je postupak za legalizaciju u toku. Meštani Banje tvrde da postoje dvostruki aršini i da se iza svega ovoga krije nečija velika korist

 Za sutra, 16. septembar, u 10 časova planirano je, prema mišljenju velikog broja meštana, skandalozno  prinudno rušenje dva poslovna objekta u centru Mataruške Banje od strane Građevisnke inspekcije u Kraljevu. U pitanju je frizerski salon, koji na tom mestu radi skoro 37 godina, a vlasnica Spasa Đurić ga je uredno platila od prethodnog vlasnika i tokom svih ovih godina uredno plaćala dažbine i poreze. Drugi lokal planiran za rušenje je ugostiteljski objekat kupljen pre 26 godina u vlasništvu meštana Dragoslava Dražinca, koji je, takođe, tokom svih ovih godina uredno izmirivao sve obaveze prema državi.

Ono što je, tvrde oštećene strane, sporno u celoj priči je činjenica je objekat pod sporom oko svojine na zemljištu, pa je i proces legalizacije zaustavljen od strane Osnovnog suda. I pored činjenice da je sudski postupak u toku, Građevisnka inspekcija samostalno donosi izvšno rešenje o rušenju lokala i nalaže vlasnicima objekata da najkasnije do 15. septembra poruše lokale o svom trošku. U suportonom, kako se navodi u rešenju, oni će već sutradan porušiti objekte, a vlasnicima će biti naplaćeno kompletno angažovanje radne snage i veliki troškovi rušenja.

Da pojasnimo, Dragoslav Dražinac je,  2010. godine podneo zahtev za legalizaciju objekta i taj postupak nije okončan do danas,  jer se teoretski i dalje ne zna čija je zemlja koju je regularno kupio pre 26 godina. Trenutno se vode tri postupka, jedan pred Upravnim sudom na osnovu tužbe o poništenju rešenja o rušenju, postupak za legalizaciju pred organima Uprave grada i postupak za utvrđivanje svojine nad zemljištem pred Osnovnim sudom u Kraljevu. Ipak, to nije sprečilo nadležne da idu redom, već su pre okončanja postupaka, iz nekog razloga, odlučili da donesu rešenje o rušenju IAKO JE SUDSKI POSTUPAK U TOKU.

 Ovo je veoma uznemirilo kako vlasnike, tako i mnogobrojne meštane Mataruške Banje, koji tvrde da nije prvi put da vladaju dvostruki aršini kada je u pitanju postupak legalizacije i da s obzirom na odličnu lokaciju, ova situacija nekome sa vrha ide u korist.

Sa druge strane, vlasnici lokala tvrde da će zajedno sa svojim prijateljima, advokatima i komšijama, svoje lokale, kada već, kkao kažu, ne mogu putem zakona, braniti vlastitim telima.

-Ja ću svoj objekat da branim  telom i dušom, jer sam ga pošteno kupio davne 1994.  godine i ulagao u njega od svojih usta. Tri puta sam pokušao da legalizijem. Imam sva dokumenta ,crno na belo“. Ovo je nečuveno šta se radi. Mislim da samo u Srbiji može da se donese izvršno rešenje za rušenje objekta za postupak koji je pred Sudom. Sa druge strane, s obzriom da je zemljište Mataruške Banje do skora bilo nacionalizovano,  nakon pola veka pojavljuju se navodni naslednici zemljišta iz Beograda, za koje nikada niko nije čuo niti su za sve ove godine pokazali i interesovanje. Nekoliko puta sam nudio da platim taj deo zemljišta i više nego što vrerdi, jer sam objekat od 80 kvadrata ima znatno veću vrednost od tog zemljišta. Ovde sam skoro trideset godina. Nisam nikome ,,uleteo“ u posed, sve sam uredno plaćao. Neverovatno je šta se radi. Odakle mi novac da angažujem ljude da sruše nešto što je pritom moje? Kako ću da gledam kako mi ruše, ne znam. Očigledno je da ovo nekome ide u korist. Pričaju da će na ovom mestu da prave hotel. Ne vredi, ne važe ista pravila za sve, očigledno. Neka nam je Bog u pomoći- vidno potresen, navodi Dragoslav.

Njegovo mišljenje deli i meštanin Mataruške Banje, Ljubiša Jovašević, jedan od prvih koji je dao podršku komšijama da sačuvaju svoje lokale od, kako kaže, velike nepravde sistema.

-U samoj banji vlada, kao što je već poznato, potpuno bezakonje, kao i u celoj zemlji. Onaj ko ima silu u rukama, ko se ponaša kao seoski kabadahija, izgleda da može sve, uopšteno rečeno. Iznenađujući je bio i dolazak advokata iz Beograda koji je došao i zatražio svojevremeno od vlasnice frizerskog salona da sama sruši objekat, istakavši da će joj navodno biti isplaćeno 1,000 evra. Mi smo kao građani reagovali. Ušlo se u postupak, da bi za sredu Građevisnka inspekcija zakazala da ruši ljudima imovinu. Strašno je šta se radi. Planiram da dođem i podržim oštećene strane – navodi Ljubiša.

S obzirom da do sada i pored svih apela advokata vlasnika lokala, nije povučeno rešenje o prinudnom rušenju, ostaje nam da vidimo da li će meštani Mataruške Banje i ovaj put, uspeti da pomognu komšijama u borbi za imovinu koja traje godinama.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

4 Komentara

  • Ovo je jos jedan dokaz da živimo u zemlji debilani. Tebi devojko hvala sto skreces paznju na probleme u ovom korumpiranom gradu

  • Uzas,rusiti obicnom narodu lokale od kojih hrane pirodice.Tu su jaki,pokazuju silu.Zasto to ne urade na nelegalno postavljenim splavovima Ibra.Zato sto tu ne smeju,zato sto su to lokali nekog njihovog kriminalca.Imate moju podrsku,branite i telom ako treba.Pozovite novinare neka dodju,nemojte cutati.Uzas koji su lesinari na celu Kraljeva.Uz Vas sam.PODRSKA.

  • Uspeli smo da za sad sprecimo rusenje. neverovatno je da je po recima onih koji su primorani da dodju na rusenje ispred gradske uprave, neko iz Ministarstva za gradjevinarstvo vrsi pritisak na grad u smislu azuriranja postupka uklanjanja ova dva objekta. Istovremeno ministarstvo nista ne preduzima u ovom okrugu za objekat na Pancicevom vrhu gde je uklonjen samo krov u ocekivanju dozvole koju moze izdati samo onaj cinovnik koji ce biti resen da ode na duzi odmor u Zabeli ili Nisu.

Ostavi komentar