Novi pravilnik o ponašanju u školskim klupama podrazumeva veliki broj stavki, a evo koje su kazne za one đake koji se ne budu pridržavali propisanih mera

S obzirom da će se se đaci, nakon duže pauze (od marta meseca), sutra vratiti u školske klupe, mnoge roditelje, osim standardnih septembarskih obaveza, poput nabavke školskog pribora i udžbenika, brinu i nova pravila, uvedena sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među učenicima, a brojne su i nedoumice među roditeljima, pogotovo đaka nižih razreda, koje prate početak nove školske godine.


Naime, usled pandemije koronavirusa, u potpunosti su promenjene navike u obrazovanom sistemu, a osim mogućnosti online nastave, učenici i nastavni kadar u obavezi su da se maksimalno pridržavaju novih mera, kao što su nošenje zaštitnih maski, jedan đak u svakoj klupi, razmak pri dolasku i odlasku u školu, a najavljeno je i kažnjavanje učenika koji odbiju da nose zaštitne maske…


Što se tiče samog dolaska u školu, obavezno je održavanje fizičke distance od 1,5 metar između učenika uz obavezne zaštitne maske i dezinfekciju na samom ulazu u zgradu. Propisan je i minimalan razmak u holu škole i iznosi najmanje pet stepenika udaljenosti između đaka.


Prema ranijim uputstvima Ministarstva prosvete, časovi će trajati 30 minuta. ,,Uloga” malog odmora je da se zameni pribor i da učenici odu do toaleta, a veliki odmor će ove školske godne služiti da se provetre učionice i dezinfikuju prostorije. Maske su obavezne i u holu škole. Nakon diranja gelendera neophodno je odmah oprati ruke.


Pravilnik o ponašanju u učionici nalaže i sledeće stavke:


-Maske se skidaju tek nakoj što učenici sednu na svoja mesta u klupi. Maske obezbeđuju roditelji, osim u posebnim slučajevima kada dete iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku. Tada, postoji mogućnost da škola detetu obezbedi zaštitine vizire.

-Za đake koji se ne budu pridržavali propisanih mera predviđene su stroge kazne, poput ukora, smanjene ocene iz vladanja, pa čak i suspendovanja sa nastave, ukoliko delo bude ponavljao.


-U jednoj učionici dozvoljeno je da boravi najviše 15 đaka.


-Odlazak u toalet, takođe, podrazumeva obavezno stavljanje maski. U toaletu sme da bude onoliko učenika koliko ima kabina, a uputstvo o pravilnom pranju ruku, biće izloženo na svakom ulazu u toalet.


-Časovi fizičkog vaspitanja obavljaće se napolju (ukoliko postoje uslovi). Potrebno je pridržavati se distance, koja iznosi najmanje 1,5 metar između učenika. Nošenje zaštitne maske za vreme trajanja časa fizičkog vaspitanja je neophodno.


Prema ranijim najvama, nastava u školama neće se prekidati ukoliko jedan učenik dobije koronu. U tom slučaju, ostatak razreda će biti testiran, ali neće biti izolovan. Ukoliko se dogodi da u porodici deteta neko oboli od koronavirusa, taj učenik biće udaljen iz razreda dok se ne izleče ukućani i ne utvrdi da i on nije zaražen.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar