U preteklih nekoliko meseci građani Kraljeva su na društvene mreže postavljali fotografije i video snimke grupe muškaraca, tamnije puti, koji u pratnji policije, svakodnevno prolaze gradskim ulicama. Mnogi su javno iskazali zabrinutost, smatrajući da su u pitanju migranti, koji traže azil u gradu na Ibru.


Ipak, u pitanju su radnici na privremenom radu iz Indije, koji su u Kraljevo pristigli trbuhom za kruhom, budući da, kako smo saznali iz razgovora sa jednim od njih, ponuđena primanja u Srbiji znatno su bolja od onih koja bi im sledovala u rodnoj zemlji.


Zbog novonastale situacije sa koronavirusom, koja se odrazila i na firmu iz Kraljeva koja ih je angažovala, radnici tvrde da su ostali bez primanja i danas su ispred zgrade Gradske uprave, tražili da im se isplate preostale zarade. Naime, kako tvrde, iako su već godinu dana u Srbiji, preduzeće GP Nikolić iz Kraljeva, koje ih je angažovalo, nije im isplatilo zaostale plate, što je između 1.400 i 2.000 evra po zaposlenom. Uslova da se vrate u domovinu, takođe, nemaju.


Pre nekoliko dana, takođe, sa transparentima, uz pratnju policije, okupili su se ispred zgrade Osnovnog suda u Kraljevu, tražeći da im se isplate dugovanja i obezbede avionske karte za povratak u Indiju, uz komentare da jedva čekaju da se ova agonija što pre završi, jer je ovo daleko od onoga što su očekivali po dolasku u Srbiju. Iz očaja koji ih je zadesio, tvrde, primorani su da štrajkuju glađu, kako bi ih neko od nadležnih organa konačno ,,čuo”.


-Kažu nam da nemaju od čega da nas isplate i da moraju da nastave sa radom ili nećemo biti isplaćeni. Duguju nam novac za preostala četiri meseca, a mi od juna ne radimo. Imamo hranu i gde da noćimo, to je istina, ali mi smo ovde došli da zaradimo nešto svojim porodicama, a ne na pansion. Uslovi su loši. Hrana. Drže nas kao taoce. Oni koji su imali sreće, vratili su se u januaru kućama, a mi smo ostali ovde zarobljeni. Nismo prešli mali put da bi se ovo dešavalo-vidno uznemiren, kazao nam je jedan od protestanata.


Sa druge strane, prema rečima vlasnice GP Nikolić, Nine Nikolić, sa radnicima iz Indije se postupa u skladu sa zakonom i njihovim ugovorima.


-Letovi kreću od 25. avgusta. Pokušavamo na sve načine da nabavimo testove. Procedura je komplikovana. Potrebni su testovi ne stariji od 72 sata, a nemamo načina da ih sve u tako kratkom roku testiramo. Potrebno je mnoge stvari uklopiti. Nije do nas. Opšta pometnja je nastala oko toga. Imamo ljude koji uopšte ne rade, jer su otkazali ugovore, pa su, ipak, naprasno rešili da se vrate. Međutim, to nije bilo moguće zbog cele situacije, jer su im u međuvremenu i istekli papiri. Grupa njih ne radi četiri meseca. Mi ne možemo da ih plaćamo, ako su prekinuli ugovore, ali smo im, ipak, obezbedili hranu i smeštaj u Ratini. Doduše, puno njih ne radi preko mesec dana. Ima još jedna grupa, koja ne učestvuje u ovim protestima, jer je zadovljna uslovima i razume situaciju. I mi se nadamo da će se ovo što pre okončati– za portal Zebra, izjavila je Nina Nikolić, vlasnica GP Nikolić.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar