Vest da je samo nekoliko časova pre svečanog otvaranja, u potpunosti oskrnavljen mural posvećen onima koji su svoje živote položili braneći otadžbinu na Košarama 1999.godine, potresla je mnoge Kraljevčane, a sama pomisao da je neko ciljano na najmorbidniji način crvenom uljanom farbom u sred noći (verovatno kao asocijacija na krv), isprskao lica heroja sa Košara i grbove 125. Motorizovane brigade Petog bataljona Vojne policije, šokirala je porodice preminulih boraca, članove mnogih udruženja, ali i kompletnu domaću javnost.


Iz razgovora sa zaposlenima u kafićima u blizini Atletskog stadiona, saznajemo i da je cela situacija poprilično zbunjujuća, pogotovo iz razloga što niko od noćnih čuvara nije čuo da se nešto čudno dešava, pa je jutro donelo muk i nevericu.


-Zaista ne mogu ni da pretpostavim šta to treba da se desi čoveku da uradi ovako nešto. To je kao da ti neko ponovo ubije nekoga koga si već sahranio. Juče je bilo ovde dosta novinara, članova raznih udruženja i svi su vidno bili u šoku. Članovi porodica nisu krili suze. Priča se da su u pitanju klinci koji su plaćeni da to urade. Organizacije okrivljuju jedna drugu. No, kome ovaj jeziv čin ide u korist, možemo samo da nagađamo– kazao nam je jedan od zaposlenih mladića na obližnjem splavu.


I pored jezivog čina, uz prisustvo nekolicine Kraljevčana, članova udruženja i porodica preminulih, uz planiranu ceremoniju, mural posvećen herojima sa Košarama, svečano je otvoren.


Na muralu su prikazani likovi besmrtnih mladića sa Košara, Miroslava Jošovića iz grada na Ibru, Srđana Košanina iz Ušća, Ninoslava Vojvodića iz Peći, ali i Kraljevćanina, Nedžada Bilalovića, koji je tragično nastradao u junu ove godine.


Oslikavanje murala u Kraljevu, trajalo je mesecima, u znak sećanja na hrabre mladiće, koji su punih 68 dana čuvali prvu liniju odbrane od nekoliko puta jačeg neprijatelja. Poginulo je 108 mladića, a ranjeno njih 400. Ostaje nam samo da se nadamo da će počinioci uskoro biti pronađeni i da se ovakva sramota više nikada neće ponoviti.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar