Ispitivali smo koliko stanova na dan posluje u Kraljevu, ko su najčešći gosti, ali i to da li je istina ili mit to da su ovi objekti omiljena (tajna) ljubavna gnezda među sugrađanima

Pandemija koronavirusa značajno je uticala na rad turističkog sektora u Srbiji. Zbog zatvaranja granica, mnogi građani u prethodnoj godini, svoje godišnje odmore provodili su u domaćim turističkim destinacijama.

Međutim, početak marta u Kraljevu (koji ne važi za turistički mesec), ako je sudeći po podacima sa “bookinga”, obeležio je pristojan broj noćenja, pogotovo u onim nešto luksuznijim smeštajnim jedinicama. Ipak, ono što je u poslednje vreme prava ”atrakcija” grada na Ibru jesu tzv. “stanovi na dan”, za koje se, pogotovo vikendom, termini često rezervišu i po nekoliko nedelja unapred.

Ugostiteljski objekti ne rade, proslave i sve manifestacije su otkazane do daljeg, kao i poslovni kongresi koji su činili veliki procenat gostiju ovih apartmana. Ipak, ova “grana’ turizma nije izumrla u Kraljevu. Prema rečima stanodavaca najčešći gosti su (tajni) parovi, koji dolaze na dan-dva u potrazi za ljubavnim gnezdom, sugrađani koji su u izolaciji, ali i ”komšije” iz okolnih gradova, pogotovo iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koji dolaze u Kraljevo zbog lečenja u ovdašnjem zdravstvenom centru.

Odličnu perspektivu ovih stanova pojedini stanodavci prepoznali su još pre skoro jednu deceniju, da bi danas, prema našim informacijama, na teritoriji Kraljeva poslovalo, što legalno, što ”na crno” između 40 i 50 ovakvih objekata.

Ako pogledamo strukturu objekata, uglavnom su u ponudi potpuno opremljeni, renovirani stanovi u stambenim zgradama, kvadrature između 26 i 50 kvadrata. Cena zakupa po noćenju kreće se između 20 i 50 evra za dve osobe, a osim same ponude objekta, cenu formira i broj noćenja, kao i to da li je u pitanju vikend ili radni dan.

Prva asocijacija za mnoge kada su u pitanju “stanovi na dan” jesu ljubavna (tajna) gnezda, pa i ne čudi podatak da se veliki broj ovih stanova nalazi van centralne gradske zone, a posebno primamljiva su ona u naseljima Moše Pijade i Zelena Gora.

Pojedini stanodavci da zadovolje potrebe gostiju, otišli su korak dalje, tako što su svoje apartmane adaptirali tako da garantuju potpunu diskreciju, imaju zasebne ulaze daleko od očiju prolaznika, ali i skrivena parking mesta.

Branislav Bojović, jedan je od onih koji je među prvima prepoznao potencijal ‘”stanova na dan”, pa danas izdaje čak tri luksuzno opremljena opremljena apartmana. Iako priznaje da je epidemija koronavirusa smanjila broj gostiju, trenutno mesečno beleže između 15 i 20 noćenja.

-Trenutno najveći broj gostiju dolazi iz okolnih gradova zbog obaveza u Kraljevu ili nam dolaze parovi. Uglavnom su to noćenja na noć ili dve. Najtraženiji je apartman na Keju sa velikim đakuzijem, omiljen među mladima, a najviše poseta je, uglavnom, vikendom, mada nema “pravila”. Virus je uticao i na naše poslovanje. Nema svadbi, krštenja, manifestacija, pa ni naših ljudi iz inostranstva, no, ako uporedim situaciju sa nekim drugim sektorima, nije baš tako strašno– iskren je Branislav.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar