Mlada Kraljevčanka, Jovana Milosavljević, koja trenutno živi i radi u engleskom gradiću Midsomer Norton, u blizini Bristola, (gde planira da završi master studije iz turizma), došla je na fenomenalnu ideju, a to je da u porodičnom restoranu gde radi kao pomoćni radnik, organizuje ,,Balkan night” ili Večeri balkanske kuhinje, gde prednjače tradicionalni recepti, od kojih su mnogi tipični za kraljevačko područje.


Prema rečima Jovane, ideja je nastala sasvim spontano, tako što je zajedno sa vlasnicima, koje smatra svojim ,,drugim roditeljima”, shvatila da su neophodne promene, koje bi restoran izdvojile od mora sličnih u gradu, što se u ovom slučaju ispostavilo kao ,,pun pogodak”.


-Pošto smo želeli da se izdvojimo od konkurencije, odlučili smo da subotom ubacimo čari balkanske kuhinje. Englezi nisu nacija koja je previše informisana o ostalim nacijama i kulturama, tj. uglavnom se drže ,,svoga ostrva”, pa tako i po pitanju kuhinje. Moj zadatak je bio težak, jer predstavljam kuhinju dela sveta o kome oni zaista nemaju pojma, ne znaju ni gde se nalazi na karti sveta, a plus se drže svega poznatog i tradicionalnog. Ovde nema puno žena koje kuvaju, sve je zamrznuto i gotovo, život su sami sebi maksimalno olakšali- za portal Zebra, objašnjava Jovana.


Iako je u početku Jovana bila skeptična, ,,Večeri balkanske kuhinje”, osvojila su srca probirljivih Engleza, a jela koja će se sledećeg vikenda naći na meniju su: gulaš, domaća kokošja kuhinja, pita sa sirom i korama, baklava, domaći rolat sa džemom… Inače, jelovnik se formira na nedeljnim nivou, kako bi se održavala zainteresovanost gostiju.


-Englezi su oduševljeni našom kuhinjom, govore mi da imamo jako slične sastojke, ali potpuno drugačiji način pripreme, kao i da nikada ranije ne bi pomislili da nešto može da se spremi i na ovaj način. Drago mi je da sam uspela da našu malu Srbiju, koju znaju samo kao deo nekadašnje Jugoslavije predstavim i pokažem da, iako smo im daleki, nepoznati i van njihovog ,,interesa”, mi ipak imamo nešto odlično da ponudimo– dodala je Jovana.

Ukoliko ste na dijeti, nemojte gledate sledeće fotografije. 🙂

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar