U Karađorđevoj ulici u Kraljevu jeziv prizor- stanar jedne zgrade već godinima u maloj podrumskoj prostoriji iznad šahte čuva veliki broj zarobljenih mačaka. Komšije, kažu,,,digli ruke”, jer institucije ne reaguju

Od sugrađanke koja je želela da ostane anonimna, nedavno smo dobili informaciju, od koje smo, doslovce, ostali bez teksta. Naime, prema njenim rečima, na svega nekoliko stotina metara od centra Kraljeva, u Karađorđevoj ulici, muškarac srednjih godina,u šahti koja je povezana sa njegovom malenom podrumskom prostorijom, veličine špajza, već godinama drži pozamašan broj zatočenih, odraslih mačaka.


Navela je i to da životinje žive u katastrofalnim uslovima, da nikada nisu videle svetlost dana, a da su jedina veza sa spoljašnjim svetom, metalne rešetke iznad šahte, kroz koje povremeno mogu da vide obrise svetlosti.


Iako smo u početku bili skeptični, uputili smo se ka adresi koja nam je prosleđena. Pronašli smo šahtu i na veliko zaprepašćenje, ugledali prizor, koji bi čak i one koji nisu ljubitelji životinja vidno potresao. Kada smo pomerili kartonsku kutiju kojom je prekrivena šahta, zatekli smo šest unezverenih mačaka kako vire iz šahte i tužno mnjauču.


Pokušali smo da pomerimo metalnu konstrukciju, u želji da ih oslobodimo, međutim, ubrzo shvatamo da je pomenuti ,,vlasnik” mačaka, rešetke zavario, ne bi li sprečio komšije da ih oslobode iz podrumske prostorije (od koje samo on ima ključ).
Prema rečima zaposlenih u obližnjem ugostiteljskom objektu, ovaj problem postoji već godinama, životinje zapomažu, a pogotovo leti, oseća se i nesnosan smrad, koji stanarima zadaje noćne more.


-Pokušavali su da ih oslobode više puta, ali ne vredi. ,,Uhvati ” ih ponovo i vrati ih u to podrumče. Na kraju je, kažu, i zavario rešetke. Mačke su tu već godinama. Zamislite kakav je život tim životinjama u mraku i zatočeništvu. Sa druge strane, to je i leglo zaraze. Sada i da ih neko pusti na slobodu, pitanje je kakve bi traume imale. Zamislite da provedete život u prostoriji koja je manja od špajza. One tu jedu, vrše nuždu, sve…Nekada ih ima više, nekada manje, sve zavisi.. On verovatno misli da radi najbolje za njih. Čula sam i da je promenio više ,,garnitura” mačaka– rekla nam je jedna od radnica.


Još jedna komšinica, koja je u to vreme šetala psa, prišla nam je i izrazila zabrinutost zbog cele situacije, dodavši da su stanari potpuno nemoćni, jer nadležne službe ne reaguju.


-Taj čovek zasigurno misli da radi najbolje za njih. Ja ovde živim 28 godina. To ne traje nekoliko godina, već više od deceniju. Držao ih je i u jednom starom autu, ne znam da li i dalje. Više i ne znamo koliko smo krivičnih prijava poslali, ali uzalud. On veruje da bi te mačke stradale od uličnih pasa, pa ih zato drži zatvorene u toj šahti. Pokušavali smo da mu objasnimo da nije humano da toliki broj životinja živi u tako malom prostoru. Kakav je to život? Međutim, ne vredi. Verujem da ih hrani, u suprotnim davno bi uginule, ali su mučenice neuhranjene i potpuno konfuzne, nesrećne… Izbegavam i da pogledam ka toj šahti, svaki put me duša zaboli. Ipak, u neku ruku ga i razumem, jer je činjenica da u naselju ima mučitelja uličnih pasa i mačaka, ali ovo što radi je apsurd
– dodaje naša sagovornica.


Na kraju smo došli i do ,,vlasnika” životinja, koji tvrdi da su one tu, jer im je u podrumu sigurnije nego na ulici, jer, kako kaže, ulica sama po sebi nosi opasnost. Uverava nas i da ih hrani i daje vodu svakodnevno, kao i da ih šeta uveče dva sata.


-Vi mi možda ne verujete, ali ja radim najbolje za njih. Njima ništa ne fali. Svaku mačku znam po imenu. Evo, možete sa mnom do podruma da vidite da uvek imaju činiju sa vodom– ubeđuje nas ,,vlasnik”, kome se ubrzo priključila i majka.


U međuvremenu, o ovom slučaju, obavestili smo više institucija za koje verujemo da mogu da utiču na rešavanje problema. Nažalost, iako su neki pokazali želju da nam izađu u susret, poput zaposlenih u ,,Gradskom zelenilu”, od zaposlenih u relevantnim institucijama, u najvećem broju slučaja, dobijali smo odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti.

Dok se ne utvrdi čija je nadležnost, svaki novi dan ovih životinja nastaviće da bude patnja.

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

4 Komentara

  • Zasto se ne uzme nocu i ne otvori saht, puste macke i naspe kamenje?
    Zasto komunalna policija ne reaguje. Imamo zakon za zivotinje, covek je lud. Niko ne sme infrastrukturu grada da zavari. U ludnicu sa njim i pritisnuti grad. I gradske vlasti

  • Podelite tel Kraljevacke opstine javno i komunalne policije.
    Pustiti macke, saht nasuti sljunkom i zabetonirati. Ko jos sme da dira javnu imovinu? Covek je u prekrsaju. Reagujte!

Ostavi komentar