Poslednjih godina, cene stanova za izdavanje u gradu na Ibru, pandan su onima u Beogradu, a usled dolaska inostranih radnika u nove ovdašnje kompanije, za većinu objekata, cene su i dodatno skočile. Sa druge strane, Kraljevčani koji ne poseduju sopstvenu nekretninu, žale se i na veoma mali broj stanova za izdavanje, s obzirom da se mnogi izdaju za svega nekoliko minuta od trenutka postavljanja oglasa

Iako Kraljevo ne važi za tipičan ,,studentski” grad, već godinama unazad, oni koji traže stan, susreću se sa nestašicom stanova za izdavanje, pogotovo u samom gradskom jezgru.

Drugi problem su, kako kažu, papreno visoke cene koje stanodavci traže, s obzirom da se cena jednoiposobnog stana u Kraljevu često ne razlikuje od one u Beogradu, recimo na Konjarniku.

Da stvar bude još nepovoljnija za one koji nemaju svoju nekretninu, dolaskom inostranih kompanija i zaposlenih iz drugih zemalja, pre svega iz Turske, cena stanova (pa i kuća u okolnim prigradskim naseljima), ako uporedimo sa 2018. godinom, dodatno je skočila za oko 20 procenata. Sa druge strane, do skoro je podrazumevano bilo najveće interesovanje za one sa ,,parnim grejanjem”, dok sada, sve više Kraljevčana bira opciju sa isključenim grejanjem na Toplanu.

Prema rečima radnika iz nekoliko agencija za nekretnine koje smo kontaktirali, najveća potražnja je za manje stanove, koji zbog konstantne nestašice ,, drže” cenu, pa stanodavci neretko za stan od tridesetak kvadrata, traže i 180 evra na mesečnom nivou, plus depozit u vrednosti jedne kirije, koji se za većinu objekata podrazumeva.

Ukoliko cene, ali u potražnju stanova za izdavanje, uporedimo sa onima u čačanskim oglasima, kraljevačke nekretnine (u gradskom jezgru) skuplje su za više od 20 procenata.

Oni malobrojni kojima novac nije od ključnog značaju pri odabiru stana, često se susreću sa nemogućnosti da pronađu mesto za stanovanje. Naime, stanovi u Kraljevu, doslovce, izdaju se za svega nekoliko minuta od oglašavanja, u šta smo se uverili i sami, kada smo zvali da proverimo tvrdnje koje smo dobili od nekoliko sugrađana, koji su trenutno u potrazi za stanom.

-Stan je upravo izdat. Tačnije, dolazi jedna gospođa da pogleda u 12 časova, ona je rekla da joj je bas hitno i da ga uzima 99 procenata (iako nije ni pogledala stan). Ukoliko ona kojim slučajem odustane, nazovite posle 13 časova, da se dogovorimo oko termina– odgovorila nam je ljubazno žena sa druge strane slušalice, samo nekoliko minuta od kada je postavila oglas.

Ne ostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da kroz nekoliko godina, stanovi u Kraljevu, neće koštati kao oni, recimo, na Menhetnu i da nekim čudom, stan u gradu na Ibru za izdavanje, neće biti moćna mora mnogih Kraljevčana.

Jovana Ristić

O autoru

Jovana Ristić

Jovana Ristić je rođena 1991. godine i po zanimanju diplomirani novinar. Dobitnik je priznanja RTS škole za mlade novinare "Balkan media team". Osim u novinarstvu, oprobala se i u svetu PR-a i marketinga.

Ostavi komentar